I u ponedjeljak bez znatnije promjene. Povremeno su moguće i slabe oborine

Ilustracija Foto: Marko Todorov / CROPIX

“I ponedjeljak na istoku Hrvatske oblačan, tmuran, često i maglovit, uz mjestimičnu rosulju ili slabu kišu. Vjetar slab, a temperatura zraka će s jutarnjih 1 do 2 °C, danju porasti na 4 ili 5 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz također oblačno i maglovito vrijeme. Povremeno su moguće i slabe oborine, a u višem gorju i sunce, barem nakratko.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno i pretežno oblačno, uz slab vjetar te mjestimičnu rosulju ili slabu kišu. Magle i smanjene vidljivosti, osim u gorju, može biti i na sjevernom Jadranu, ponajprije ujutro na otvorenome moru, gdje će tijekom dana puhati do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5 °C u Gorskom kotaru i Lici te između 7 i 11 °C u Istri i uz more.

Na Jadranu će temperatura rasti do 17 stupnjeva 

Dnevna u gorju i Istri od 5 do 11 °C, a na sjevernom Jadranu između 12 i 14 °C.



U Dalmaciji će biti barem djelomice sunčano, samo će na širem zadarskom području, uz više oblaka, ponegdje pasti poneka kap kiše. Temperatura će rasti i do 17 °C, koliko će biti u hladu meteorološke kućice i na krajnjem jugu Hrvatske. Na suncu će biti i toplije. Vjetar slab promjenjiva smjera, na otvorenom sjeverozapadni, pa će more biti mirno ili malo valovito.”

Prema sredini tjedna oblačnije, uz južinu…

“Sunčanih će razdoblja i idućih dana biti uglavnom u Dalmaciji, iako će oblaka uzduž cijeloga Jadrana biti sve više, a sredinom tjedna sve češće kiše. Pritom će i vjetar biti slab do srijede, nakon koje će jačati jugozapadnjak pa jugo.

U unutrašnjosti će, pak, već od utorka jačati jugozapadnjak, najprije na zapadu, te će postupno rastjerati oblake u nizinama unutrašnjosti, ali istodobno ih gomilati u gorju, gdje će u srijedu i osobito u četvrtak biti povremeno kiše. Južina će podignuti i temperaturu zraka te najaviti promjenu vremena, koja stiže već potkraj Badnjaka.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Hoćemo li ove godine nakon svega – imati za Božić i snijega?

Odgovor je već sada potvrdan za gorje, gdje će biti i novog snježnog pokrivača, a velika je vjerojatnost padanja snijega i po nekim nizinama sjeverne Hrvatske, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Štoviše, uz jaku i olujnu buru, mjestimice vjerojatno i s orkanskim udarima, pahulje su moguće i mjestimice uz more…

Komentari