I do toga je došlo na Dan pobjede, Božinović poručio kako je poklič ‘Za dom spremni’ ZABRANJEN

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obratio se medijima u Kninu gdje je komentirao epidemiološke mjere, a neprikriveno lijevi mediji zalijepili su se i na ratni HOS-ov poklič.

Nakon što je ratni zapovjednik legendarne 9. bojne HOS-a i njezin ratni zapovjednik Marko Skejo i ove godine vikao “Za dom spremni”, novinari su upitali ministra Božinovića o sankcijama.

‘Poklić je zabranjen’

“Nemam sad konkretan uvid ni neko izvješće što se dogodilo. Ali taj poklič je zabranjen, kažnjiv i policija će sigurno napravitI sve što je u skladu sa zakonom. O konkretnom slučaju ne mogu govoriti jer ne znam tko je gdje izjavio”, rekao je Božinović.



“Znate da je policija ovdje puno puta prijavila korištenje tog pokliča, ali to nije uvijek dobilo pravosudni epilog”, dodao je.

‘Nisam pasionirani stalker gospodina Skeje’

“Ja nisam neki pasionirani stalker gospodina Skeje. Vidjet ću iz izvješća policije. Ministar ne poduzima ništa, poduzima policija. Moj posao je da pratim što policija radi”, rekao je.

Kaže i kako je “Za dom spremni”, svakako poklič koji treba sankcionirati te nešto o čemu bi svi, posebno u politici, trebali zauszeti stav. Dodao je i kako policija uvijek radi i uvijek je radila svoj posao.

“Ne bih htio da danas ovu veličanstvenu obljetnicu pretvorimo u raspravu o tome, mislim da to nikome nije u interesu”, rekao je.

Povijesni kontekst

Podsjetimo, poklić “Za dom spremni” pozdrav je koji su pri osnivanje preuzele Ustaše, tada još kao Hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO) u izbjeglištvu. Osnivanjem NDH, poklić se institucionalizira i koristi šire od tadašnje ustaške vojnice.

Dolaskom višestranačja u Hrvatsku u procesu osamostaljenja te izbijanjem rata HSP osniva vojne postrojbe Hrvatske obrambene snage (HOS), što je slično nazivu službene vojske NDH od 1944. Hrvatske oružane snage, nastale spajanjem ustaške vojnice i domobranstva.

Osim samog naziva preuzet je i poklić “Za dom spremni” te crnokošuljaška ikonografija. No, pozdrav odnosno poklić te natpis koji je podizao moral proširio se i po svim drugim hrvatskim ratnim postrojbama te nikada za vrijeme rata nije sakncioniran. Posebno se proširio kroz pjesmu “Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona.

Do danas se postrojbama HOS-a ne može pripisati ni jedan ratni zločin, a zabrana poklića koji je emancipiran devedesetih teško pada velikom broju onih koji su stvarali Hrvatsku. Postrojbe HOS-a ubrzo su integrirane u službenu Hrvatsku vojsku, među kojima je i spomenuta 9. bojna HOS-a. Prije službene integracije, lokalne postrojbe često su se stavljale pod zapovjedništvo lokalnih postrojbi HV-a, odnosno ZNG-a.

Isto tako, usmena predaja je pokazala kako je velik broj branitelja primarno pristupao HOS-u zbog mogućnosti obrane hrvatskih ognjišta budući da je bila riječ o donekle organiziranim i naoružanim postrojbama, a ne zbog ideoloških razloga.

Komentari