HZJZ SE OGLASIO ZBOG PLENKOVIĆA Objasnili zašto premijer ne treba ići u samoizolaciju

Twitter

Nakon što su se mnogi zapitali zašto premijer Andrej Plenković ne treba ići u samoizolaciju iako je bio na teniskom turniru u Zadru i u kontaktu s Novakom Đokovićem s kojim se pozdravio, a kasnije je ustanovljeno da je on zaražen koronavirusom, pojašnjenje je dao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Pri epidemiološkoj klasifikaciji osoba koje su pod rizikom od obolijevanja od bolesti COVID-19 jer su bile u blizini osobe koja oboli ili boluje od ove bolesti ili u kontaktu s njom treba imati u vidu činjenicu da se bolest prenosi BLISKIM KONTAKTOM. Pri određivanju tko je bio, a tko nije bio u bliskom kontaktu te zbog bliskog kontakta podliježe provođenju epidemioloških mjera samoizolacije, testiranja i drugih, treba znati kako je na znanstveno utemeljenim podatcima definiran bliski kontakt.

Definicija bliskog kontakta koji predstavlja visok rizik za zarazu s bolesti COVID-19 podrazumijeva, a relevantno je za posjet premijera Plenkovića teniskom turniru u Zadru, sljedeće:

– osoba koja je s osobom zaraženom bolesti COVID-19 bila u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta
– tjelesni kontakt poput zagrljaja, poljupca, rukovanja ili intimniji kontakt
– osoba koja je s osobom zaraženom bolesti COVID-19 boravila u zatvorenom prostoru (npr. kućanstvo, razred, prostorija za sastanke, bolnička čekaonica itd.) duže od 15 minuta
– nezaštićeni kontakt s tjelesnim izlučevinama zarazne osobe
– skrb o oboljeloj zaraznoj osobi ili rukovanje biološkim materijalom zaraznog bolesnika bez korištenja zaštitne opreme
– putovanje u istom prijevoznom sredstvu sa zaraženom osobom (ovisno o vrsti prijevoznog sredstva i udaljenosti).Svaka druga vrsta kontakta se smatra niskim rizikom za zarazu, te osobe koje ostvare takav kontakt ne podliježu epidemiološkim mjerama samoizolacije i testiranja.

Za konkretnu situaciju treba imati u vidu činjenicu da je premijer Andrej Plenković boravio u zatvorenom prostoru s tenisačem Novakom Đokovićem manje od 3 minute, kratko se fotografirao i nije se rukovao s njim.

Slijedom navedenog premijer ne treba poduzimati nikakve dodatne mjere uključujući ponovna testiranja i samoizolaciju”, priopćio je HZJZ.

Komentari