HZJZ objavio upute za rad studentskih i učeničkih domova: Između kreveta treba bit najmanje 1,5 metar razlike

Twitter

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je dao upute za rad učeničkih i studentskih domova u okolnostima epidemije koronavirusa, a uz opće upute, sadrži detaljni opis postupanja u slučaju zaraze učenika i studenata u domovima.

Na službenim stranicama zavoda, navodi se da bi se učenici i studenti smješteni u domovima trebali pojačano održavati osobnu higijenu, poštivati socijalnu distancu, a djelatnici doma pojačano održavati higijenu prostora.

U domovima zabranjeni posjeti, nema zabava u zatvorenom

“Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti domovima, osim nužnih posjeta vezanih uz pitanje zaštite zdravlja i sigurnosti. U domovima su dozvoljene samo aktivnosti koje su vezane uz djelatnosti doma/centra propisane statutom, a koje se odnose isključivo na stanare doma i radnike centra, uz pridržavanje svih propisanih mjera. Održavanje zabava, proslava i slično u zatvorenim i otvorenim prostorima studentskog centra nisu za sada dozvoljene, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situacije”, napominje se u uputama.

Učenici i studenti trebali bi biti smješteni u sobe tako da između njihovih kreveta ima najmanje 1,5 metar razmaka. Preporuča se da učenici istih razreda, odnosno studenti s istih fakulteta, kada je to moguće, budu smješteni zajedno. Također, oni iz istih soba trebali bi koristiti u unaprijed određenom terminu koristiti blagovaonicu u učeničkim domovima.



U zajedničkim prostorijama studenti, učenici i zaposlenici obavezno nose masku, ali uz izuzetak vlastitih soba i sanitarnih čvorova. Na otvorenom se ne nosi maska, a ako je moguće, treba izbjeći grupiranje veće skupine ljudi. Masku je potrebno koristiti pravilno, tako da cijelo vrijeme pokriva nos i usta, te ju redovito po potrebi zamijeniti, napominje se u uputama.

Uz opće upute, HZJZ objavio je i detaljan opis postupanja u slučajevima zaraze ili pojave simptoma koronavirusa.

Studenti i učenici koji razviju simptome bolesti, o tome odmah moraju obavijestiti rukovodstvo doma. Moraju u što skorijem roku napustiti dom, a do odlaska iz doma su u izolaciji, piše u uputama koje su dostupne na službenoj stranici HZJZ-a.

Komentari