HZJZ ne želi dati statističke podatke o koronavirusu u Hrvatskoj: To bi opteretilo naš rad

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Web stranica Dataspekt, koja se bavi obradom podataka i koja od početka pandemije koronavirusa pokušava obraditi podatke o epidemiji u Hrvatskoj, problematizirala je njihovu dostupnost. Naime, kako su danas objavili na Twitteru, Hrvatski zavod za javno zdravstvo odbio je njihov zahtjev kojim su zatražili objedinjene informacije o broju potvrđenih slučajeva COVID-19, broju izliječenih i broju preminulih u Hrvatskoj po županijama ili gradovima/općinama i po pojedinim danima, piše Telegram.

Iz HZJZ-a su na zahtjev za ponovnom uporabom informacija odgovorili negativno “iz razloga jer se istim opterećuje rad i redovito funkcioniranje tijela javne vlasti”. Dodaju kako podnositelj zahtjeva svojim zahtjevom traži velik broj informacija koje su, poručuje HZJZ u odbijenici, javno objavljene na dnevnim konferencijama za medije, na web stranici Zavoda i na stranici koronavirus.hr. “Dostavljanjem odgovora na zahtjev korisnika opterećuje se rad i funkcioniranje tijela javne vlasti u nastaloj izvanrednoj situaciji”, piše HZJZ.

Nestrukturirani podaci o epidemiji

U odbijenici kažu i kako sudjeluju u radu Nacionalnog stožera civilne zaštite i da “promptno i detaljno informiraju cjelokupnu javnost prilikom redovitih dnevnih konferencija za medije”, a uz to, napominju, odgovaraju i na pojedinačne upite medija. Međutim, Dataspekt u aktualnoj analizi statističkih podataka o epidemiji COVID-19 u Hrvatskoj navodi kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji od početka epidemije jednom dnevno na svojim web stranicama objavljuje priopćenja s najnovijim podacima, podatke objavljuje “u nestrukturiranom, tekstualnom obliku neprikladnom za ponovnu upotrebu”.

Ističu i kako arhiv priopćenja nije dostupan jer se sadržaj njihovih priopćenja svakodnevno osvježavao na istoj poveznici pa je tako izostala mogućnost vremenskog pregleda objavljenih podataka. “Opseg pružanih informacija nije bio sustavan i smanjivao se kroz vrijeme, a jasno određenje podataka je izostalo”, navodi Dataspekt, piše Telegram.



Ni Vladina koronavirus.hr ne objavljuje strukturirane podatke

U opsežnoj analizi, promatrali su i kako podatke objavljuju Vladine stranice koronavirus.hr, koje su na društvenim mrežama predstavljene kao “službene stranice Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu”. Ističu kako su podaci koje pruža koronavirus.hr dostupni također u nestrukturiranom, tekstualnom obliku nepogodnom za ponovnu upotrebu. “Njihova objava je nesustavna, bez mogućnosti kronološkog pregleda, bez jasnog određenja pojmova, a učestalo i bez jasnog navođenja primarnog izvora”, piše Dataspekt.

Komentari