HUP traži snižavanje PDV-a za zaštitne proizvode na 5 posto

Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozvala je danas vladu da donira zaštitnu opremu poduzetnicima i snizi stopu PDV-a za zaštitne proizvode na 5 posto.

Iz HUP-a su pozdravili odluke vlade o ublažavanju mjera i pokretanju gospodarskih aktivnosti, ali upozoravaju kako je za njihovu realizaciju ključna zaštitna oprema, koju mnogobrojni poduzetnici ne mogu nabaviti.

Stoga su od vlade zatražili da im donira zaštitnu opremu.

“Pozivamo vladu da poduzetnicima donira zaštitnu opremu kako bi mogli slijediti epidemiološke preporuke i započeti s radom nakon 45 dana. Zbog zaustavljanja poslovanja poduzetnici nisu imali prihoda, a dodatan problem je lanac distribucije u Europi koji ne može pokriti sve potrebe, pa većina poduzetnika nema gdje samostalno nabaviti zaštitnu opremu”, poručili su iz HUP-a.



Navode kako se velika većina malih i srednjih poduzetnika koji su otvorili svoje objekte susreće s velikim problemima nabave zaštitne opreme, čiji se iznosi za mjesec dana penju na više tisuća kuna, što je s obzirom na zatvorenost i izostanak prihoda velik trošak za poslodavce.

HUP je uputio i prijedlog vladi prema kojem bi stopa PDV-a za proizvode za dezinfekciju, zaštitne rukavice, maske, odijela i sl. u borbi protiv covida-19 bila kao i za lijekove, odnosno 5 posto.

Poslodavci ističu da bi se snižavanjem stope olakšalo zdravstvenom sustavu, poduzetnicima i građanima u osiguranju primjerenih uvjeta za učinkovitu borbu protiv širenja zaraze i njenih negativnih posljedica.

“Ovakvom promjenom želi se osigurati da sredstva za dezinfekciju budu primijenjena na dostatne načine, kao i korištenje osobne zaštitne opreme, te da ne postanu mjestom uštede, obzirom da karika dezinfekcije i njena učinkovitost donosi kasnije potencijalne uštede, odnosno, u suprotnom, značajno povećane troškove za cjelokupni zdravstveni i gospodarski sustav“, kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Komentari