Hunta osudila na 4 godine zatvora mjanmarsku čelnicu Aung San Suu Kyi

Mjanmarski sud osudio je bivšu civilnu predsjednicu vlade Aung San Suu Kyi na četiri godine zatvora zbog poticanja na javne nemire i kršenje sanitarnih propisa vezanih u pandemiju COVID-19, a presudu je odmah osudio Amnesty International.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, koju je vojska u veljači uklonila s vlasti pučem, “osuđena je na dvije godine zatvora na temelju članka 505(b) te na dvije godine temeljem zakona o prirodnim katastrofama”, rekao je za agenciju AFP glasnogovornik hunte Zaw Min Tun.

Bivši predsjednik Win Myint osuđen je na jednaku kaznu, rekao je glasnogovornik i dodao da oni za sada neće biti odvedeni u zatvor.

– Morat će odgovarati za druge optužbe i to će se obaviti s mjesta gdje sada borave u glavnome gradu Naypyidawu, rekao je.



Aung San Suu Kyi (76), u kućnom je pritvoru otkako su je generali svrgnuli 1. veljače i time okončali kratko razdoblje civilne vlasti u Mjanmaru kojim desetljećima vlada vojna hunta.

Hunta je gomilala optužnice protiv Suu Kyi među kojima su kršenje zakona o službenim tajnama, optužbe za korupciju i izbornu prevaru.

Prijete joj deseci godina u zatvoru bude li proglašena krivom za sve optužbe koje joj hunta stavlja na teret.

Novinari nisu smjeli prisustvovati ročištu na specijalnom sudu u glavnome gradu koji je izgradila vojska, a odvjetnicima koji brane Suu Kyi nedavno je zabranjena komunikacija s medijima.

Prema lokalnoj nevladinoj udruzi, više od 1300 ljudi ubijeno je i više od 10.000 uhićeno u represiji koju je hunta provela od puča 1 veljače.

Amnesty International

Mjanmarska hunta želi ugušiti slobode zatvaranjem bivše civilne predsjednice vlade Aung San Suu Ky, reagirala je na izricanje presude međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International.

– Velike kazne izrečene su Aung San Suu Kyi na temelju lažnih optužbi i najnoviji su pokazatelj odlučnosti vojske da ukloni svaki oporbeni glas i uguši slobode u Mjanmaru, objavila je ta nevladina organizacija u priopćenju.

UN, Zapad osuđuju presudu Suu Kyi

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet osudila je četverogodišnju kaznu zatvora izrečenu svrgnutoj mjanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi, a presudu su kritizirali i Europska unija, drugi zapadni političari i organizacije za ljudska prava.

Presuda Suu Kyi “zatvara još jedna vrata političkom dijalogu” u Mjanmaru, gdje je vojska preuzela vlast 1. veljače, i “samo će produbiti odbacivanje udara”, priopćila je Bachelet.

Presuda je “politički motivirana”, “Vojska pokušava instrumentalizirati sudove kako bi uklonila svu političku oporbu”, rekla je Bachelet.

Upozorila je da je vojska od državnog udara privela više od 10.000 svojih oponenata i da je u pritvoru umrlo najmanje 175 ljudi, uključujući mnoge pripadnike Nacionalne lige za demokraciju (NLD) Suu Kyi, “većinom vjerojatno zbog lošeg postupanja ili mučenja”.

Bachelet je pozvala da se sve nezakonito privedene odmah pusti na slobodu.

Snažno je osudila i napad u nedjelju u Yangonu kada su se snage sigurnosti kamionom zaletjele u prosvjednike i pucale na njih, ubivši pritom petero ljudi.

Britanska vlada također je kritizirala presudu Suu Kyi ocijenivši da je riječ o pokušaju gušenja oporbe.

– Ujedinjeno Kraljevstvo poziva režim da oslobodi političke zatvorenike, pokrene dijalog i dopusti povratak demokraciji, poručila je ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Presudu je kritizirala i Kina.

– Kao prijateljski susjed, iskreno se nadamo da će sve strane u Mjanmaru djelovati u dugoročnom interesu zemlje, prevladati razlike po ustavnom i zakonskom okviru i nastaviti demokratsku tranziciju primjerenu mjanmarskim nacionalnim uvjetima, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Presudu su osudile i Međunarodna krizna skupina, organizacije za ljudska prava Fortify Rights i Amnesty International, parlamentarci ASEAN-a te mjanmarski povjesničar Thant Myint-U.

– Uklanjanje Aung San Suu Kyi iz politike nije nuspojava državnog udara, to je glavni razlog za državni udar, ocijenio je Thant Myint-U, unuk bivšeg glavnog tajnika UN-a U Thanta.

Međunarodni predstavnik mjanmarske civilne vlade u sjeni pozvao je da se zbog presude Suu Kyi vojsci uvedu nove međunarodne sankcije.

– Danas je sramotan dan za vladavinu prava, pravdu i odgovornost u Mjanmaru. Brutalna vojna hunta danas je potvrdila da smatra da je iznad zakona, ocijenio je Dr. Sasa, glasnogovornik vlade nacionalnog jedinstva, u priopćenju.

– Međunarodna zajednica mora donijeti nove sankcije protiv vojske, njezina osoblja, gospodarskih sektora kojima upravlja i protiv njezini poznatih partnera i posrednika, dodao je.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell ocijenio je da je presuda Suu Kyi politički motivirana i poručio da mjanmarske vojne vlasti moraju omogućiti brz povratak zemlje na put demokracije.

– Europska unija ponovno poziva da se odmah i bezuvjetno pusti na slobodu sve političke zatvorenike i one koji su proizvoljno pritvoreni od državnog udara, poručio je Borrell.

Komentari