Huić: Sindikati su izgubili kontrolu nad članstvom, odbijanje ponude Vlade je nerazumno

DAVOR HUIĆ ZA OTVORENO.hr

“Mislim da je to obijanje nerazumno, da je prijedlog Vlade bio više nego što je u ovoj prilici moguće i trebalo. Povišica od 10 posto je astronomska povišica, a odbijanje astronomske povišice samo govori o iracionalnosti onih koji su se odlučili protiv toga”, rekao je Davor Huić za Otvoreno.hr, nekadašnji savjetnik premijera Tihomira Oreškovića i osnivač Udruge poreznih obveznika “Lipa”.

Podsjetimo, prosvjetni radnici su na izjašnjavanju velikom većinom odbili Vladinu ponudu, stoga se štrajk u obrazovnom sustavu nastavlja, objavili su u petak sindikalni čelnici.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izvijestili su da se zbog takve odluke nastavlja opći štrajk u osnovnim i srednjim školama, te povremeni štrajkovi na fakultetima.

Pitanje je vremena kad će se javnost okrenuti protiv sindikata

Naš sugovornik smatra kako je samo pitanje vremena kada će se javnost okrenuti protiv sindikata i da je odbijanje ponude njihova pogrešna procjena te da je to njihovim šefovima jasno.



“Izgubili su kontrolu nad članstvom, i iz govora tijela sindikalnih vođa jasno je da su bili za to da se ova ponuda prihvati, međutim izgleda da su izgubili kontrolu nad članstvom”, rekao je Huić i alegorijski objasnio: “To se ponekad događa. Kao kad bacate ugljen u peć pa se peć pregrije pa pucaju ventili i slično.

Huić misli kako su i sindikalne vođe ovdje bacali previše ugljena u tu peć, a sad imaju užarenu magmu u rukama s kojom ne znaju što će i da je proces pregovora potpuno izgubio svaki racionalni sadržaj.

Dodaje kako će se kad roditelji shvate da je pola školske godine izgubljeno i da smo na putu da izgubimo i drugu polovicu javno mnijenje okrenut protiv štrajka te kako ćemo tek onda vidjeti što će se dogoditi.

“U ovakvoj situaciji vlada jednostavno mora nešto napraviti, pretpostavljam da će probati sudu dokazati da je štrajk nelegalan kao što je to gospodin Viktor Gotovac rekao jučer u nekoliko medija te kako je to sljedeći korak, da vlada nešto napravi da se osigura da djeca idu u školu.”, kaže Huić.

Na Vladi je odgovornost za cjelokupno stanje

Na pitanje smatra li da su sindikati ucijenili Vladu, Huić spremno odgovara kako je na Vladi odgovornost za cjelokupno stanje.

“Očigledno profesori i učitelji nemaju nikakve odgovornosti prema djeci kojoj bi trebali biti odgajatelji. Netko će trebati biti odrasla osoba, a mislim kako Vlada mora osigurati da djeca idu u školu. To je sad u ovom trenutku najvažnija stvar”, kaže Huić i dodaje kako ne smijemo dozvoliti da jedna cijela generacija propusti školsku godinu jer netko nije  zadovoljan s povišicom od 10%.

“Ne znam s kojom povišicom bi bili zadovoljni, s 20, 30, 50 posto? Ne znam, ne znam kako si oni to zamišljaju”, dodaje Huić.

Na pitanje zbog čega Vlada ne pristaje na povišenje koeficijenata Huić kaže kako je to Vladina procjena.

Zbog koeficijenata ne treba cijela generacija mladih ljudi patiti

Dodaje kako misli da su sindikati oko koeficijenata uz pravu te da bi se ti koeficijenti trebali ‘popraviti’.

“Ali mislim da to nije tema za štrajk, mislim to je tema za pregovore ali to se ne može učiniti preko noći. Koeficijenti su ekstremno kompleksna stvar i mislim da postoji prijedlog Vlade da se napravi cjelokupna analiza svih koeficijenata. Nisu samo ovi koeficijenti loši, postoji puno nelogičnosti i treba se napraviti cjelokupna analiza da se to korigira. Neki razuman prijedlog”, kaže naš sugovornik.

Ponavlja kako se slaže sa sindikatima da su koeficijenti problem, ali pita se jesu li oni toliko važni da 300 tisuća djece jednu godinu ne idu u školu.

“To je kao da u obiteljsku svađu donesete armiranu brigadu tenkova. Radi se o velikom nesrazmjeru i izgleda nitko ne razmišlja kakve će na kraju biti posljedice koje će štrajk imati na cijelu jednu generaciju i s druge strane  problema poput ‘pošlihtavanja’ koeficijenta”, rekao je Davor Huić za Otvoreno.hr.

Komentari