Huić: Istup sindikalnih čelnika nema nikakvu javnu svrhu, osim kreirati u jednom dijelu javnosti neprijateljstvo prema drugom

Dragan Matic / CROPIX

U seriji objava prošlih par dana sindikati zaposlenih u državi i javnim službama (a ima ih nekoliko, nota bene), pokrenuli su neviđenu propagandnu kampanju blaćenja poduzetnika. Temelj su izmišljene optužbe da ‘neki’ poduzetnici novac od potpora za isplatu plaća stavljaju sebi u džep, piše osnivač udruge poreznih obveznika Davor Huić na društvenim mrežama.

Zaključuje kako je optužba idiotska, jer je praktički nemoguće novac za plaće potrošiti na nešto drugo, zbog metodologije isplate, dokaza koji se moraju podnijeti, te mjera kontrole (da sad ne idem u detalje, tehnologiju isplate imate na stranicama HZZ-a).

“Dakle, optužba je a) lažna, jer je utemeljena na fantazmagoriji sindikalnih čelnika i niti jednom jedinom konkretnom dokazu; i b) glupa, jer je praktički nemoguće varati na ovome, a ako će netko varati (mada ne znam kako), relativno je lako to otkriti i kazniti”, piše Huić.

Dodaje kako nema ništa novoga u tome da sindikalni čelnici vode propagandni rat protiv klasnog neprijatelja, “kapitalista” koji naravno svi redom voze Bentleye, i otimaju iz usta kruh radnicima.



“Nema veze što 96 posto svih “podzetnika” u Hrvatskoj čine mali i mikro, dakle obiteljske firme i obrti koji eksploatiraju samo sami sebe u suludom poduhvatu vođenja businessa u zemlji poput ove. Tu vrstu specijalnog rata protiv poduzetništva gledamo već 30 godina. Zašto poduzetnici na te eklatantno uvredljive, lažne i u konačnici štetne napade ne odgovaraju je drugi par rukava”, piše Huić.

‘Sindikatima se živo fućka za mjesta u privatnom sektoru’

Smatra zanimljivim to što je ovaj napad na poduzetnike ujedno i napad na vladine mjere za pomoć gospodarstvu.

“Te mjere nisu ‘mjere za pomoć poduzetnicima’, kako to sindikatlije lažno trube, to su mjere za pomoć gospodarstvu, kompanijma u problemima i na koncu konca – mjere za očuvanje radnih mjesta. Cilj mjera je zadržati ljude na poslu kako bi se što prije pokrenulo gospodarstvo nakon krize”, opisuje Huić.

“Zašto, pobogu, navodni zaštitnici interesa radnika ratuju protiv mjera za spašavanje radnih mjesta? Stanimo ovdje na trenutak i razmislimo o ovome još jednom – zašto ljudi kojima je posao nominalno interese radnika divljački napadaju mjere za održavanje radnih mjesta?”, pita Huić.

Zaključuje kako je to zbog toga jer se njima živo fućka za radna mjesta u privatnom sektoru.

“Njih jedino i isključivo zanima obrana radnih mjesta u javnom sektoru, a što će biti s ovima drugima im je naprosto svejedno. Drugim riječima, napad na poduzetnike (laku metu), propagandni je trik kako bi se pažnja javnosti skrenula s pravih problema – disfunkcionalnog javnog sektora i tisuća nepotrebnih i preplaćenih radnih mjesta koje ovi sindikati štite po svaku cijenu”, piše Huić.

Dodaje kako je zanimljivo to da čim se pokrenula javna rasprava o raznim agencijama, državnim tvrtkama, broju jednica lokane samouprave i slično, eto ti izmišljenih optužbi kojiom se cijela jedna klasa građana (nekih 200 tisuća ljudi) u Hrvatskoj proglašava lopovima.

‘Savršen primjer fake news-a’

“Ako ovo nije primjer destruktivnog javnog djelovanja, ne znam što jest. Njihov istup nema nikakvu javnu svrhu, osim kreirati u jednom dijelu javnosti neprijateljstvo prema drugom dijelu javnosti. To je najpodlija moguća strategija kojom se sindikalni čelnici državnih i javnih službi služe već godinama kako bi dijelili ovo društvo, zaustavili bilo kakve promjene i zadržali svoje neodržive privilegije”, piše Huić.

Dodaje kako ga zanima me samo zašto mediji nekritički prenose lažne, ničim potkrijepljene optužbe kojima se svjesno i namjerno dezavuira cijela jedna klasa ljudi?

“Nije li ovo savršen primjer “fake news”, proizvodnje i širenja lažnih i zlonamjernih tvrdnji? (Usput, ne očekujem da dežurni facktcheckeri provjere ove tvrdnje sindikalnih čelinka.)”, napisao je na Facebook-u Davor Huić.

 

Komentari