Završena dodjela Zlatne bilance: Pogledajte tko je osvojio nagrade

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Upravo je  u Esplanadi održan i završen 13. izbor nagrade Zlatna bilanca. To je nagrada koja se dodjeljuje najuspješnijim tvrtkama protekle godine. Ovogodišnja nagrada dodatno dobiva na značenju kad se u obzir uzme da je protekla godina bila nevjerojatno teška 2020.

Kako se biraju pobjednici?

U najužu konkurenciju Finina izbora ušle su 33 tvrtke u 11 kategorija ili djelatnosti. Riječ je o prerađivačkoj industriji, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, rudarstvu i vađenju, opskrbi električnom energijom, informacijama i komunikacijama, trgovini, opskrbi vodom, građevinarstvu, stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, uslugama smještaja i pripreme hrane te prijevoza i skladištenja.

Preostalih šest Zlatnih bilanci posebna su priznanja najuspješnijoj tvrtki prema financijskom rejtingu, najuspješnijoj novoj tvrtki, najuspješnijem dugovječnom poduzetniku, najuspješnijoj tvrtki po ukupnome prihodu, najuspješnijoj banci i najbrže rastućoj tvrtki.

Zlatne bilance po djelatnostima dodjeljuju se tvrtkama na osnovu njihovih poslovnih pokazatelja u 2020., a pri dodjeli posebnih nagrada uzimaju se u obzir i rezultati tvrtki u proteklim godinama. U izbor najuspješnije tvrtke po ukupnom prihodu, primjerice, mogu ući samo tvrtke koje imaju stabilne prihode, ostvaruju kumulativnu dobit i ne smanjuju broj zaposlenih.



Kako biti najuspješniji?

Da bi tvrtka uopće ušla u obzir za dodjelu Zlatne bilance, mora zadovoljiti osam kriterija, a oni su, u prvom redu, poslovanje svih 12 mjeseci tijekom godine za koju se radi izbor, kao i tijekom prethodnih 12 mjeseci, poslovanje s dobiti u dvije navedene godine, zaposlenost 20 i više radnika tijekom godine izbora te vrijednost temeljnog kapitala od 20.000 kuna. Preostala četiri kriterija za ulazak u izbor Zlatne bilance su da tvrtka ima vrijednost kapitala i rezervi jednaku ili veću od upisanog temeljnog kapitala u tekućoj godini, ukupan godišnji prihod od najmanje milijun kuna, udio poslovnih prihoda u ukupnim prihodima tvrtke od 80 posto te da im je vrijednost aktive najmanje 500.000 kuna krajem tekuće godine.

Oko 164.000 aktivnih tvrtki u našem gospodarstvu u Fininu se izboru rangiraju prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Ukupno je 11 osnovnih pokazatelja poslovanja uzeto u obzir pri izboru dobitnika Zlatne bilance. Riječ je, među ostalim, o koeficijentu tekuće likvidnosti, neto profitnoj marži, koeficijentu ekonomičnosti i prinosu na imovinu, koeficijentu obrtaja ukupne imovine, obrtaja potraživanja i obveza prema dobavljačima.

Dobiveni pokazatelji kvalitete poslovanja promatranih tvrtki u 11 kategorija ili djelatnosti zatim se ponderiraju za pet ključnih kriterija. Riječ je o ponderima razine zaposlenosti, ranga veličine dobiti u tekućoj ili prethodnoj godini te ranga ocjene financijskog rejtinga po Fininoj metodologiji.

Dosad su 82 tvrtke osvajale Zlatnu bilancu u 11 kategorija ili djelatnosti, a neke od njih proglašavane su najuspješnijima više puta. Četiri posebne nagrade Zlatne bilance uvedene su prošle godine – riječ je o priznanjima najuspješnijem novom poduzetniku, najuspješnijem dugovječnom poduzetniku, najvećem poduzetniku po ukupnome prihodu i najuspješnijoj banci. Finin je izbor ove godine proširen za Zlatne bilance namijenjene najbrže rastućoj tvrtki i najuspješnijoj tvrtki prema financijskom rejtingu.

Ovogodišnji izbor najuspješnijih domaćih tvrtki u organizaciji Fine odnosi se na poslovanje tvrtki u 2020. koju su obilježili koronakriza i pripadajući lockdown, pa je, primjerice, 1500 najvećih tvrtki u zemlji zabilježilo ukupan pad i prihoda (za 3,74 posto) i dobiti (od 33 posto).

Ceremonija i govori

Uoči proglašenja ovogodišnjih dobitnika ‘Zlatne bilance’ sudionicima skupa obratio se predsjednik Uprave Financijske Dražen Čović istaknuvši kako se ovogodišnje Zlatne bilance dodijeljuju za 2020. koju su obilježili pandemija, potresi i poslovne poteškoće povezane s tim nepogodama.

“Koliko god se činilo da je teška godina iza nas, osobno vjerujem da je 2020. bila godina u kojoj smo svi koji djelujemo u gospodarstvu mogli dosta naučiti. Bila je to godina izazova, prilagodbi i snalaženja u specifičnim okolnostima” poručio je Čović. Otkrio je Čović da je u analizu Fine za dobitnike Zlatne bilance uvršteno 3800 tvrtki.

Pozdravljajući sudionike skupa u Esplanadi, ministar financija Zdravko Marić složio se s ocjenama da je 2020. bila teška i izazovna godina za gospodarstvo: “Ovdje smo da iskažemo poštovanje onima koji su u izazovnim okolnostima bili najuspješniji” istaknuo je ministar Marić, podsjetivši na niz mjera koje je Vlada u pandemijskoj godini donijela kako bi pomogla gospodarstvu.

Ministar financija upozorio je da ovogodišnja Zlatna bilanca nagrađuje tvrtke za poslovanje u 2020. u kojoj je zabilježen rekordni pad BDP-a od osam posto: “Od 139 tisuća tvrtki koliko ih postoji u našoj zemlji, više od 50 posto lani je poslovalo s dobiti. Iako je to manje u odnosu na 2019., ipak je to izvrstan rezultat s obzirom na okolnosti” upozorio je Zdravko Marić, dodavši i kako rast plaća u 2020. od 1,7 posto iako, ocijenio je, nije značajan, predstavlja dobar pokazatelj za godinu koja nije bila laka za poslovanje.

Osvrnuvši se na aktualne makroekonomske pokazatelje i rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine od 16 posto, ministar Marić otkrio je da se nakon takvih pokazatelja u Vladi barata procjenama o ovogodišnjem rastu BDP-a od sedam posto. Nakon što su, dodao je, prve projekcije rasta BDP-a za 2021. bile rast od pet posto.

“Priznanja današnjim dobitnicima Zlatne bilance, priznanje je da su u gospodarskim okolnostima bez presedana bili najbolji” zakllučio je ministar financija svoje obraćanje sudionicima skupa u Esplanadi na kojem će uskoro uslijediti i proglašenje dobitnika Zlatne bilance.

Tko su ovogodišnji pobjednici?

Čast da primi prvu ‘Zlatnu bilancu’ na večerašnjoj svečanosti dobila je tvrtka PPK Valpovo d.o.o., pobjedivši u kategoriji poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Odmah je proglašena i najbolja tvrtka u djelatnosti rudarstva i vađenja, tvrtka Radlovac iz Orahovice.

Karlovački HS Produkt najbolja je tvrtka u kategoriji prerađivačke industrije Finine nagrade, dok je Hrvatska elektroprivreda d.d. najbolja u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom i parom.

Zagrebačka Spectra Media dobitnik je Zlatne bilance u djelatnosti opskrba vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša. U kategoriji građevinarstvo Zlatna bilanca dodijeljena je Laporu iz Velike Gorice, a za trgovinu na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikle Peek/Cloppenburg.

Za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti prijevoz i skladištenje proglašena su Jadranska vrata d.o.o. iz Rijeke. U kategoriji pružanje smještaja, te priprema i usluživanje hrane dobitnik Zlatne bilance je Globalna hrana d.o.o., nositelj hrvatske franšize Mc’Donaldsa.

Za najuspješnijeg poduzetnika u 2020. godini u djelatnosti Informacije i komunikacije proglašen je Mono d.o.o. iz Osijeka. Popis dobitnika Zlatne bilance u kategorijama ili djelatnostima zaključuje tvrtka Bina Istra, pobjednik u kategoriji stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti.

Spectra Media osvojila je i drugu Zlatnu bilancu u ovogodišnjem izboru, namijenjenu najdugovječnijem poduzetniku. U ime Spectre Medije sudionicima skupa obratio se Kerim Mujkić, naglasivši kako je Zlatna bilanca daljnji poticaj tvrtki za održivo i ekološki osvješteno poslovanje. Zlatnu bilancu za najuspješniju novu tvrtku osvojila je tvrtka Sedam arhitektura d.o.o.

Prvo plinarsko društvo dobitnik je Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika po ukupnome prihodu. U ime PPD-a nagradu je preuzela Dorotea Lazanin Jelenc. Uslijedilo je proglašenje pobjednika Zlatne bilance u bankarstvu, a to je Zagrebačka banka.

Rimac Automobili d.o.o. prvi su dobitnik Zlatne bilance za najbrže rastuću tvrtku, a nagradu je dobitniku uručila predsjednica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić. Osječki Mono dobio je još jednu Zlatnu bilancu, namijenjenu najuspješnijoj tvrtki prema financijskom rejtingu.

Dodjelom Zlatne bilance najuspješnijoj tvrtki prema financijskom rejtingu zaključena je svečanost u hotelu Esplanadi na kojoj su dodijeljene ovogodišnje Zlatne bilance, piše Jutarnji list.

Komentari