Aziz Hasanović: Retorika talibana se u zadnjih 20 godina promijenila, ohrabrujuće je da oni sada pružaju ruku dijaloga

Aziz efendija Hasanović/Marko Prpic/PIXSELL

Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj danas je dao intervju povodom aktualne situacije u Afganistanu koji su, nakon 20 godina mira, ponovno preuzeli talibani.

Ovo je trebalo odraditi drukčije

Upitan kako vidi situaciju u Afganistanu, Hasanović je rekao da je to novi moment za međunarodnu zajednicu i za ljude koji žive u Afganistanu:“Nema vojne strategije koja na ovakav brzi način može se zauzeti cijela zemlja, što se da zaključiti da je to ipak riječ nekog šireg dogovora.”

“Pogrešan je bio pristup. O tome sam govorio i stratezima za planiranje mirovne misije NATO-a. Nametanje demokracije na tako brutalan način neprirodno je, sve treba sazrijevati, to je proces na kojem se treba raditi na sasvim drugačiji način. Nije rješenje da šaljemo ljude da ginu, nije rješenje da su nam toliki ljudi iz mirovnih misija poginuli”, rekao je Hasanović.

Talibani nisu toliko negativni

“Ono što je trenutno ohrabrujuće, ako možemo to kazati, to je narativ koji talibani izriču, koji amnestiraju, koji pozivaju ljude da ostanu, koji pružaju ruku dijaloga”, rekao je Hasanović.


Upitan smatra li da takvim riječima talibana treba vjerovati, Hasanović je rekao da se strah prema talibanima taloži godinama. “Ja mislim da se za ovih 20 godina retorika talibana promijenila.”

Gledao sam, žena vodi intervju s njihovim glasnogovornikom, koja nije šerijatski pokrivena. To se nije moglo zamisliti prije 20 godina. Nije se moglo zamisliti da će oni reći da će žene ići na posao, ženska djeca u školu”, rekao je Hasanović.

Problem je razumijevanje šerijata

Govorio je i o šerijatskom zakonu. “Šerijat je božji sustav primjenjiv na zemlji i jamči slobodu i sigurnost svakom pojedincu i društvu. On nije problem, problem je u njegovu razumijevanju i tumačenju, a najveći problem je u njegovoj zlouporabi.”

“Ono što vidimo u Afganistanu je oblik zlouporabe šerijata za ostvarivanje drugih ciljeva. Uzeli su najradikalniji pogled i tumačenje šerijata za ostvarivanje svojih ciljeva”, rekao je Hasanović, dodavši da ni u jednom dijelu šerijata nema nametanja nošenje burke ženama: To nije šerijat, nego određena kulturološka dimenzija koju baštini Afganistan”, rekao je Hasanović.

“Žena u vrijeme poslanika Muhameda, na kojeg se oni tako rado pozivaju, prva njegova supruga je bila najmoćnija trgovkinja i upravljala u njegovo vrijeme najvećom korporacijom. Druga supruga bila najveća pravnica.”

Ako vidite čovjeka u arapskom svijetu bez ruke-on je kradljivac

“Ne moramo ići dalje od toga kako je islam dao status ženi, ne ograničavajući je samo na ono što oni žele. To je zlouporaba šerijata, pozivajući se na običajno, a ne islamsko pravo”, rekao je Hasanović, dodavši da u Kur’anu ne piše nigdje da se vjera ikome mora nametati. “Vjera se čuva u srcu i duši”, dodao je.

“Ako vidite u arapskom svijetu nekoga bez desne ruke, znajte da je kažnjen za krađu. Što se tiče preljuba, postoje kazne za to, ali teško se dokazuje. Ja, poznajući zemlje kroz koje hodim i koje pratim godinama, ne bilježe se takve vrste, pozivajući se na Kuran. Imate zakone koji ubijaju zbog špijunaže, veleizdaja, to imate svugdje na svijetu, nije to vezano za šerijat” rekao je.

Komentari