Marić razočarao građane: Odbio smanjenje PDV-a

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić danas je u svom obraćanju javnosti prilikom sastanka s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) pritom razočaravši građane tako što je odbacio prijedloge udruge.

PDV je evergreen

“Marić je odmah na početku naglasio kako stvari nisu crno bijele: “Nije sad samo pitanje udovoljavanja i neuodovoljavanja želja. Mislim ovo je tema…uvijek nekako završimo na tom PDV-u.”

“Cijelo vrijeme apostrofiram i za sektor ugostiteljstva kao i sve druge djelatnosti, ova Vlada je u proteklom pa i ovom mandatu unatoč pandemiji provodila nekoliko krugova poreznog rasterećenja kako bi stimulirala aktivnosti, zapošljavanje, dizanje plaća”, kazao je ministar i dodao:

“Naravno, na tragu svega toga, radimo i dalje, a ugostitelji uvijek dođu s tim prijedlogom da je jedina isključiva varijabla PDV-a. Jedan od sugovornika u prilogu je bio suvlasnik restorana…odmah da demistificiramo stvari. Dakle, kompletni smještaj u turizmu, kompletna prehrana i usluživanje je već na sniženoj stopi. Mi ovdje govorimo samo o barovima.”


Koja je cifra u pitanju?

Marić je otkrio i o koliko novca je riječ na godišnjoj razini: “Mi govorimo o okvirno negdje gotovo pola milijarde kuna. Sada podaci s kojima raspolažemo u proteklih godinu dana, sigurno da je pandemija upravo na sektor ugostiteljstva imala značajniji udio međutim, znate da je sektor ugostiteljstva od prvog dana prepoznat u našim mjerama.”

“I u onom trenutku kad je bilo horizontalno za sve sektore, a do dana današnjeg ugostiteljstvo je jedan od onih rijetkih koji je primatelj mjera kako očuvanja radnih mjesta, tako i pokrivanja fiksnih troškova”, rekao je Marić.

O PDV-u se puno pričalo i u prošlom mandatu ove Vlade, bilo je obećano da će se smanjiti opća stopa PDV-a. No, na kraju do toga nije došlo: “Ono što slijedi kad se stvore uvjeti za to je u programu Vlade zapisano i da snižavanje PDV-a ide općenito na svu hranu, ali vidjet ćemo kada i na koji način ćemo to provesti”, piše RTL.

Komentari