Nezamislive poplave pogodile Njemačku: Potencijalno i više od 50 mrtvih, neka mjesta odsječena od svijeta

Poplave/Dusko Marusic/PIXSELL

Ovih dana zapadni dio Njemačke proživljava strašno ružne scene. Taj dio Europe i Belgiju pogodile su poplave nezamislivih razmjera, a tijekom tih katastrofi poginulo je 50-ak ljudi.

Broj poginulih u poplavama popeo se na 42, objavila je tamošnja policija,, a ovaj broj bi mogao porasti s obzirom na to da se još uvijek, a posebno nakon rušenja oštećenih kuća, 60-ak osoba smatra nestalima.

Kako se to dogodilo?

Ekstremno nevrijeme može se zahvaliti oluji Bernd, prirodnoj nepogodi koja je donijela područje niskog zračnog pritiska. Šest zgrada srušilo se tijekom noći u mjestu Schild u regiji Eifel uslijed poplave i neprestanih padavina.

U saveznim pokrajinama Falačko Porajnje i Sjeverna Rajna Vestfalija je nakon obilnih kiša, a naročito u posljednjih 24 sata, došlo do izlijevanja brojnih potoka i rijeka. Oštećeni su brojni domovi i poplavljeni podrumi.



Izlila se rijeka Ahr koja se ulijeva u Rajnu te porušila šest kuća. Četiri osobe su umrle i 70 ih je nestalo u vinogradarskom području Ahrweiler.

Gdje je najgore?

Najviše je pogođena pokrajina Rajna-Vestfalija, a posebno je kritično u određenim dijelovima te pokrajine. Također, žestoko je pogođena savezna pokrajina Porajnje Falačka.

Brojni ljudi morali su napustiti svoje kuće, a u Leverkusenu je evakuirana bolnica u kojoj je bilo 468 pacijenata nakon što je nestalo struje za više od 200.000 korisnika na tom području. Voda je u općini Shuld odnijela više od šest kuća

Posebno dramatična situacija je i u Euskirchenu na jugozapadu Sjeverne Rajne-Vestfalije, gdje se nalazi brana Steinbachtalsperre, koja bi mogla puknuti. Obližnji autoput A61 potpuno je blokiran, priopćila je policija.

THW i policija su na licu mjesta kako bi nadzirali ovu branu. Vodene mase iz akumulacijskog jezera prijete izlijevanjem zbog obilne kiše koja je lila satima. Voda se već počela polako izlijevati preko grebena brane. U međuvremenu je nivo vode lagano opao, ali ne može biti govora o prestanku opasnosti.

I ostale brane u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji su nakon konstantnih i obilnih padavina u opasnosti. Popustila je i brana Bevertal u Hückesvagenu, okrugu Oberbergisches Kreis. Voda trenutno nekontrolirano teče preko ivice brane, rekao je glasnogovornik lokalnog kriznog štaba u četvrtak ujutro.

Niti Belgija nije pošteđena

U katastrofalnim poplavama u Belgiji u protekla dva dana šest je osoba izgubilo život, a u Liegeu gradske vlasti pozivaju stanovnike da napuste centar grada. Kiša koja gotovo neprestano pada posljednja dva dana dovela je do izlijevanja rijeka, posebice rijeke Meuse.

U četvrtak su spasilačke službe koje su došle pomoći pronašle četiri žrtve poplava u okolici grada Verviersa na istoku Belgije, a još dvije osobe su pronađene u dva druga mjesta, javljaju belgijski mediji. Najteže je pogođena frankofona regija Valonija, na jugu i istoku Belgije te dijelovi Flandrije.

U Liegeu koji leži na rijeci Meuse očekuje se daljnji rast vodostaja do metar i pol. Stoga gradske vlasti pozivaju sve koji su tamo poslom ili iz drugih razloga da napuste grad, a stanovnicima da se popnu na više katove.

Policija je nešto iza 15 sati pozvale stanovnike da napuste centar Liegea. Prema belgijskim medijima, toliki vodostaj rijeke Meuse nije zabilježen od 1926. godine.

Crne prognoze za dalje, što sada?

Čak 135.000 stanovnika Sjeverne Rajne-Vestfalije ostalo je bez struje. Vatrogasci su u mnogim gradovima Sjeverne Rajne-Vestfalije bili u akciji: u Kölnu, Düsseldorfu, Dortmundu, Bochumu, s obzirom na to da je voda ušla u podrume mnogih kuća i garaža, srušila drveće i poplavila ulice i ceste. Poplave su posebno teško pogodile i grad Wuppertal.

Vlasti očekuju da će razina vode u rijekama nastaviti rasti narednih dana, a što se Belgije tiče tamo je situacija i dalje kritična u cijeloj Valoniji, naročito u gradovima koji leže na rijeci Meuse i njezinim pritokama.

Meteorološke službe za ostatak dana najavljuju daljnje padaline, ali u manjim količinama nego do sada. U gotovo svim dijelovima zapadne Njemačke su posljednjih dana zabilježene rekordne količine oborina.

EU pristiže u pomoć 

Europska unija je Njemačkoj i zemljama Beneluxa ponudila pomoć pogođenim područjima:”EU je spremna pomoći”, poručila je preko Twittera predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Vlada savezne pokrajine Porajnje-Falačka je održala izvanrednu sjednicu na kojoj su dogovoreni daljnji koraci u borbi protiv vodene stihije.

Njemački Crveni križ, koji sudjeluje u akcijama spašavanja na pogođenim područjima, priopćio je kako se Njemačka mora bolje pripremiti za katastrofe ovakve vrste koje bi u budućnosti mogle postati učestalije.

Komentari