Vučković: Naša je obveza u idućih nekoliko mjeseci prezentirati taj Nacionalni strateški plan u tijelima Europske unije

Marija Vučković: Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković Splitu najavila je dovršetak i usvajanje Nacionalnog strateškog plana razvoja poljoprivrede do kraj ove godine te pritom komentirala neke aktualnosti.

Nacionalni strateški plan

Vučković je prvo najavila spomenuti plan riječima: “Naša je obveza u idućih nekoliko mjeseci prezentirati taj Nacionalni strateški plan u tijelima Europske unije (EU), braniti ga i nadam se, do kraja godine imati ga gotovog i usvojenog.”

“Otvaramo i neke osjetljive teme koje se nisu dugo otvarale u hrvatskoj poljoprivredi, a vezane su za učinkovitost, definicije pravih poljoprivrednika i preraspodjelu izravnih plaćanja.”

Aktualnosti

Pritom je i odgovarala na pitanja o raznim aktualnostima, a prvo na red je došlo ono o odgovornosti Vlade vezano za nedavnu tuču te je pritom rekla: “Sasvim ću jasno reći, što je veće neznanje to je veća sloboda komentiranja u ovom konkretnom slučaju.”



Dodala je i kako je Rada Borić iznijela je niz netočnih podataka “o nebrizi države ne vodeći računa o dodatnim mjerama koje su poduzete i o znanstvenim i stručnim stajalištima koja govore o sustavima obrane od tuče”.

Zatim je odgovarala na pitanje o povlaštenom statusu određenih ljudi bliskih HDZ-u vezano za dobivanje poticaja za poljoprivredu u “Projektu Slavonija”: ““Ne bih komentirala tko je čiji tajkun, također neću nikoga prozivati poimence, jer riječ je o slučaju koji još uvijek nije zaključen.”

“Ono što mogu reći, a što se malo teže pronalazi u medijima, je da je riječ o projektu koji je odobren 2016. na temelju natječaja iz 2015. godine i da je riječ o sumnji na nedozvoljenu povezanost između korisnika sredstava i podizvođača. Istina je da su se kontrolirali samo izvođači, međutim tu nije bilo ništa neusklađeno s nacionalnim i EU propisima.”

Komentari