HSLS: Slobodu medija često ugrožavaju interesne i lobističke skupine

Darko Klasic Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, HSLS je u ponedjeljak ispred Novinarskog doma upozorio da slobodu medija često ugrožavaju interesne i lobističke skupine, a otežan je i pristup podacima javnog karaktera.

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a te saborski i gradski zastupnik Darko Klasić kazao je kako je stranka zato danas pokrenula akciju podizanja javne svijesti, kako bi potaknula građane da ostvaruju svoja zakonska prava o pristupu informacijama te doprinesu jačanju svijesti da vlast nije sama sebi svrha.

U HSLS-u, dodao je Klasić, smatraju kako će slobodu najbolje očuvati sami građani, pod uvjetom da za to imaju odgovarajuću moć.

Sloboda medija i pristup informacijama osnažuju civilno društvo

“I sloboda medija i pravo na pristup informacijama osnažuju civilno društvo i privatne organizacije, potičući aktivno građanstvo koje upotrebljava svoju moć kako bi očuvalo svoja prava i svoje slobode”, poručio je.



Citirajući zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kako vrijeđa novinarke, Klasić je upozorio da se hrvatski novinari i novinarke često suočavaju s problemom kada na suvisla pitanja i opravdanu znatiželju političari ne žele dati odgovore.

Ocijenio je kako sloboda novinarstva i slobodan pristup informacijama političarima uglavnom odgovara dok nisu na vlasti ili prema potrebama, ili pak kad se treba pričati o stvarima koje se njih ne tiču.

“Duboka država” preko parazitirajućih tvrtki dijeli zaradu

Potpredsjednica HSLS-a Saša Poljanec Borić istaknula je kako zadnjih dana svjedočimo načinima na koje operira tzv. “duboka država” – priključi se na javno poduzeće od geostrateškog značaja poput Janafa te “formira neformalni utjecajni klub u Slovenskoj 9 i napravi parazitirajuća poduzeća koja dijele zaradu od tog strateškog položaja”.

Iz stranke su na današnji dan, rekla je, htjeli upozoriti da postoji još “lopusa duboke države”. Kao jednu od njih navela je HRT, odnosno postupak protiv predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i bivšeg HRT-ovog novinara Hrvoja Zovka, ističući kako nema razvoja demokracije bez slobodnog javnog servisa.

Član Gradskog vijeća HSLS-a Grada Zagreba Sandro Salopek rekao je da je otežan pristup podacima javnog karaktera i dalje problematičan, unatoč postojećem institucionalnom sredstvu u obliku zakona.

Komentari