Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak pozvao građane da se cijepe

Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak pozvao je u subotu građane da se cijepe jer hrvatsko gospodarstvo ne može i neće izdržati još jedno zatvaranje te poručio kako novi lockdown nije racionalna opcija i da Hrvatska nije “talac kafića i šoping centara”.

– Potaknuti pojedinim današnjim napisima da je Hrvatska ‘talac kafića i šoping centara’, HSLS smatra takve teze nepoštenima i krajnje štetnima. Vlada je uvela sasvim dovoljne mjere za ovu fazu borbe protiv epidemije ma koliko se neki zalagali za drastične, još oštrije mjere, pa i notorni ‘lockdown’, istaknuo je u priopćenju saborski zastupnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Kaže kako je svom stanovništvu omogućeno cijepljenje koje, unatoč negativnim sentimentima nekih, dokazano štiti zdravstveno najugroženije građane i pruža im najbolju mogućnost borbe protiv virusa.

– Država je, ističe Hrebak, sa svoje strane učinila ono što je potrebno da bi se situacija i dalje držala pod kontrolom” te “država ne može, ne smije i neće prodirati u temeljna ljudska prava i savjest svakog građanina. Jedno od tih prava jest i pravo na slobodu izbora, slagali se mi s tim ili ne, ali isto tako ne može država niti odgovarati za izbor pojedinaca koji su se odlučili ne cijepiti, ističe Hrebak.



Poručio je da “ono što država može i mora učiniti jest pažljivo uravnotežiti zdravlje ljudi i zdravlje hrvatskog gospodarstva”.

– Zdravlje građana jest prioritet, no ni u kojem trenutku ne smijemo podcijeniti važnost ‘zdravlja’ hrvatskog gospodarstva. Ono, naime, povratno direktno utječe na zdravlje i dobrobit svakoga od nas. Upravo to gospodarstvo i radna mjesta trebaju financirati zdravstveni sustav te stoga pozivi za zatvaranjem nisu rješenje, nego samo stvaranje novog problema, upozorio je predsjednik HSLS-a.

Stoga smatra kako je prvenstveno bitno zaštiti starije i pokušati ih uvjeriti da se moraju cijepiti zato što svjedočimo poražavajućem podatku o tome da se cijepilo tek nešto više od polovice starijih osoba koje su najizloženije rizicima teških oblika bolesti te smrtnom ishodu.

S druge strane, napominje Hrebak, da se nismo razborito postavili i u trenutcima kada je cijela Europa radikalno zatvarala svoje granice i ograničavala svoje gospodarstvo, nikada ne bismo imali tako uspješnu turističku sezonu koja nam je omogućila da preživimo ovu zimu.

– Realnost je također da si Hrvatska više ne može priuštiti nova ‘zatvaranja’ , odnosno tzv. ‘lockdown’. Hrvatsko gospodarstvo sada je u kakvom-takvom uzletu i njegova dodatna destabilizacija samo bi nas oslabila u vremenima kada je zbog pandemije javni dug eksplodirao na 344 milijarde kuna. Stoga, pustimo ugostiteljima da rade, trgovcima, obrtnicima i poduzetnicima da dišu i da ih ne kažnjavamo zbog drugih, istaknuo je.

Smatra da će se ovaj val pandemije smiriti ako se budemo držimo postojećih propisanih mjera,

– HSLS će se uvijek zalagati za zdravlje ljudi, moderne znanstvene metode u borbi sa pandemijom, ali ništa manje važno, za slobodu izbora i prava na rad, poručio je, među ostalim, predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Komentari