Hrvoje Zekanović: Mogli bi dobiti i mjesto posebnog pijeteta i ćirilicu u Vukovaru

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ovaj Zakon ne rješava ništa u Vukovaru, to je politički igrokaz kojim se ne rješava pitanje ćiriličnih ploča u Vukovaru, usprkos tome što ima nekih dobrih odredbi. Zakon se poigrava sa žrtvom grada Vukovara, jer se koristi za političke predizborne svrhe rekao je danas u Saboru Hrvoje Zekanović, zastupnik HRAST-a u raspravi o novom Zakonu o pijetetu Vukovara.

Citirajući Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina članak 8. koji kaže – “Odredbe ovoga Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.” Zekanović naglašava kako ćirilične ploče ne rade, niti na snošljivosti, niti na dijalogu, odnosno razvijanju razumijevanja, a niti na solidarnosti.

Prije zastupnika Zeknovića govorio je predsjednik Odbora za ratne veterane i zastupnik HDZ-a Josip Đikić koji je između ostaloga rekao, kako postoji mišljenje Odbora da će predmetni Zakon “doprinijeti i biti temelj za donošenje propisa kojima će se omogućiti uklanjanje naziva ulica i spomenika kojima se vrijeđaju osjećaji branitelja i stradalnika Vukovara.” Hrvoje Zekanović za portal Otvoreno komentirao je predmetno mišljenje i sam zakon,

“Dok Andrej Plenković upravlja ovom državom ništa od toga se neće dogoditi. Đakić na jedan loš način samo daje alibi ovom Zakonu i samom premijeru. To je zapravo igrokaz koji HDZ prikazuje pred svoje unutarstranačke i parlamentarne izbore”, tvrdi Zekanović i dodaje;



“Vukovar ovim Zakonom ništa ne dobiva, ali pojavit će se drugi problem. Iduće godine dolazi popis stanovništva i Milorad Pupovac već priprema svoje sunarodnjake iz Srbije kako bi došli u Vukovar, pa ako bude više od 33 posto stanovništva srpske nacionalnosti onda Vukovar bude dvojezičan i to će biti ogroman problem. Imati ćemo i mjesto posebnog pijeteta i ćirilicu istom mjestu,” zaključuje Zekanović.

Komentari