Hrvoje Klasić: Vučić je jedan tako patetičan političar da mi je to nekad neugodno slušati

Poseban problem sa stanjem u Srbiji je to, kaže povjesničar Hrvoje Klasić, što demokratski dio Srbije više ne zna koga ga treba biti više strah, ovakvog Vučića ili onakve ultradesne, nacionalističke opozicije.

Hrvoje Klasić je za N1 objasnio da su uzroci protesta i sukoba građana i policije u Srbiji u tome što je dio javnosti shvatio da se uobičajenim demokratskim sredstvima ne mogu boriti protiv režima Aleksandra Vučića. Dio nezadovoljnih odlučio se na mirne proteste, ali drugi dio se odlučio na direktne sukobe.

“U ovim protestima se u ovom trenutku nalazi šarolika skupina ljudi, vjerojatno potpuno različitih ciljeva i načina borbe”, kazao je Klasić.

Okidač za masovne proteste, dodao je, bila je objava o uvođenju policijskog sata. No, pravi razlozi mogu se naći u sličnostima iz bliske povijesti.



“Rekao bih da postoji sličnost s onim što se događalo prije ‘5. oktobra’, kada je pao jedan diktatorski autokratski sistem Slobodana Miloševića”, rekao je Klasić, referirajući se na 5. listopada 2000. kada su građani Srbije srušili Miloševića s vlasti.

Vučić je veći autokrat od Miloševića

Sada je stanje u nekim važnim stvarima, međutim, bitno drugačije.

“Mislim da je Vučić još i veći autokrat, da su slobode medija, političke slobode još i gora od doba Slobodana Miloševića”, rekao je Klasić, a potom obratio pažnju i na drugu prijetnju.

“U tom trenutku je Srbija imala ekipu za ’65. oktobra’. Ona sada to nema. S prijateljima iz Srbije komentiram da ne znam plaši li me više ovakva vlast u Srbiji ili opozicija. Najglasniji prosvjednici su ultradesna, konzervativna, nacionalistička retorika, i što se tiče Kosova i što se tiče cijepljenja i što se tiče 5G mreža. Vučića nazivaju ‘ustašom’, ‘šiptarom’…”, podsjetio je Klasić na detalje scena s ulica gradova Srbije protekla dva dana.

Što se tiče zadržavanja vlasti, Klasić smatra da Vučić ne mora biti zabrinut, barem kad je riječ o sukobima, jer to teško da je način na koji ga se može srušiti. Ipak, Vučić je na izborima dobio dvotrećinsku većinu, na izbore je izašlo 50 posto građana, iako u Beogradu 30 posto, što je posljedica opozicijskog bojkota izbora i posljedične velike apstinencije građana. Odatle ovakvo stanje u Srbiji, rekao je. Očito je da većina građana ne podržava Vučića i pitanje je na koji način su oni spremni reagirati.

“Ne postoji organizirana demokratska opozicija koja bi se suprotstavila i onda stupaju na scenu huligani”, primijetio je povjesničar iz Hrvatske.

EU se ne oglašava oko vladanja Aleksandra Vučića

Pritom, rekao je i to, EU se zasad ne oglašava oko načina vladanja ovakvog Aleksandra Vučića. Njima je Klasić poručio:

“Budite samo nekoliko dan u Srbiji i vidjet ćete da, osim N1 i samo nekoliko portala, ali zbilja samo nekoliko, nema drugih neovisnih medija.”

Stanje u Srbiji opisao je kao vladavinu korupcije, organiziranog kriminala u razmjerima ere Slobodana Miloševića.

“Sve to EU zna, sve to ljudi koji tamo dođu iz EU vide. Ali i dalje se to tolerira”, konstatirao je Klasić.

Za to, dodao je, jasno je da odgovor treba tražiti u kontekstu geopolitičkih igara, kako bi se Vučića spriječilo da se ne približi Rusiji ili Kini. U tom kontekstu treba tražiti i sadašnje nastojanje SAD-a rješavanja statusa Kosova, na što Rusija apsolutno ne pristaje jer joj je Srbija posljednje uporište u srcu Europe.

Aleksandar Vučić je patetičan političar

U takvoj situaciji premreženih utjecaja i sukoba iznad Srbije, Aleksandar Vučić optužuje Hrvatsku.

“Aleksandar Vučić je jedan tako patetičan političar da mi je to nekad neugodno slušati. Hrvatsko društvo Vučić ne zanima, njime se ne bave niti hrvatski političari niti hrvatski mediji. Vučić je rekao da je za Hrvatsku problem ako pobijedi Aleksandar Vučić, a zapravo je to u prvom redu problem za Srbiju”, kazao je Klasić.

On smatra da u ovom trenutku političari u Hrvatskoj uopće ne trebaju reagirati na Vučićeve optužbe.

“To bi bilo točno ono što sada treba Vučiću. Rekao bi: ‘Evo vidite što je problem!’ To bi ga hranilo”, rekao je Klasić.

On ne smatra da Hrvatska treba ostati neutralna, smatra da Zagreb, u interesu i Hrvatske i građana Srbije, treba biti jasan u osudi brutalnih postupanja policije prema Vučićevim suparnicima i prema medijima.

“Mislim da Hrvatska treba ozbiljno s ostalim partnerima u EU razmatrati treba li ovakva Srbija s ovakvim neslobodama ostati ovakav partner EU”, rekao je.

Uglavnom, i epidemija koronavirusa, ali i osjećaj nemoći u društvu, kulminiralo je sadašnjim protestima i sukobima u Srbiji. Problem u Srbiji je i to što Vučić, kaže, izgovori toliko neistina.

“Za razliku od Hrvatske gdje političari nešto kažu i onda se provjerava je li to istina. Da, Vučić je rekao da nije bio u Glini, iako postoje snimke da je bio”, kazao je Klasić i zaključio da u Srbiji nema suočavanja s prošlosti, ali još i gore, boji se da u srpskom društvu nema niti suočavanja s budućnošću.

Komentari