HRVOJ ŠIPEK: Smatram da su potrebne rasprave o utjecajima na pravosuđe

Goran Mehkek/Cropix

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek pred Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u Saboru odgovara na pitanja o eventualnom političkom utjecaju na rad Državnog odvjetništva (DORH).

Zlata Hrvoj Šipek je rekla kako je bila u dvojbi treba li se odazvati na saslušanje.

– Odlučila sam doći iz poštovanja prema Saboru i institucijama države. Kao što se u našem društvu u određenoj mjeri još uvijek ne prepoznaje i ne osuđuje primjerice spolno uznemiravanje zbog čega je potrebna edukacija o posljedicama, tako smatram da su potrebne rasprave o utjecajima na pravosuđe u cjelini i njegovu pogubnost za vladavinu prava kao temelja demokratskog društva i povjerenja u institucije države. Već dugo razmišljam o organiziranju okruglog stola na temu neovisnosti pravosuđa u kojem bi uz predstavnike pravosuđa gostovali strani i domaći stručnjaci koji bi razmotrili raspravili problem pritisaka. Jedno su direktni i indirektni pokušaji pritisaka, a s druge strane je pitanje popuštanja i podlijeganja pritiscima, rekla je u uvodu.

Naglasila je kako nije bila izložena pritisku predsjednika Vlade, zakon je vrlo jasan i poštuju se granice.



– Predsjednik Vlade ima informacije one koje po zakonu može imati i ništa više od toga, naglasila je.

Kazala je da postoje jedino pritisci “određenih lobija” i ljudi koji “misle da znaju sve o svemu”.

– Niti ja ni drugi državni odvjetnici ne živimo izolirani na nekome pustom otoku i naravno da nije ugodno za slušati, gledati kako pojedinci sve znaju, a ne znaju, dodala je.

Komentari