HRVATSKU POTRESAJU UBOJSTVA I NASILJE Stravični događaji u posljednjih 15 dana šokirali su Lijepu našu

Damir Krajac / CROPIX

Posljednja petnaestak dana zavila su Hrvatsku u crno. Provale, tučnjave, pljačke, zapaljeni automobili, a posebno ubojstva, šokirali su građane.

Donosimo pregled ključnih trenutaka koji su uzdrmali građane diljem Lijepe Naše.

1. Sin pucao u vlastite roditelje

Prvi primjer stravičnog zločina vraća nas na početak lipnja kada je u dubrovačkoj općoj bolnici preminula 67-godišnjakinja od ozljeda koje joj je nanio vlastiti sin.

Naime, u srijedu, 3. lipnja, u kasnim večernjim satima 37-godišnji Drago G. je u obiteljskoj kući iz vatrenog oružja pucao u majku i oca s namjerom da ih ubije.



Majka je zadobila teške rane glave i preminula je  u bolnici dva dana kasnije, dok se otac izvukao s ustrijelnom ranom kralježnice i torakalnog dijela.

2. Krvavi obračun s jasnom porukom

Deset dana nakon smrti u Dubrovniku, slijedi novi šok za građane, ovoga puta Splitsko-dalmatinske županije.

U Kaštelima je 15. lipnja oko 22.50 sati došlo do oružanog sukoba više osoba, pri čemu je smrtno stradao 36-godišnji Mario Boljat zvani Pajkić, a dvojica su muškarca zbog ozljeda zadobivenih u pucnjavi iz vatrenog oružja prevezena u bolnicu. Jedan od njih je 29-godišnji Jozo Čabraja koji je već preživio dva pokušaja atentata prošle godine.

U ožujku ga je SMS porukom ženska osoba namamila u klopku u Kaštel Sućurcu, gdje su ga dočekala dvojica na skuteru te je jedan izvadio pištolj i zapucao na njega.

U istu bolnicu je primljen s ranama od metka i krajem siječnja prošle godine kada je tvrdio da se sam ranio iz svog pištolja. Policija je sumnjala u tu verziju, ali nije dokazano suprotno.

No ni posljednji pokušaj atentata nije bio kraj.

Već sljedećeg dana, 16. lipnja, u noćnim je satima susjede u Kaštel Lukšiću probudio zapaljeni BMW. Požar je izbio u ulici Josipa Omašića oko 2.20 sati, a neslužbeno se doznaje da izgorjeli automobil pripada Jozi Čabraji, piše RTL.

U Kaštelima se priča da je obračun navodno bio zbog kamatarenja.

3. Od bračnih nesuglasica do ubojstva

Nekoliko sati nakon požara u Kaštel Lukšiću, tragičan je zločin uzdrmao građane Cetingrada.

Supružnici Dragan i Marina živjeli su u obiteljskoj kući u Šiljkovači udaljenoj svega par kilometara od Cetingrada. Prije nekoliko mjeseci, par se razišao te je Marina otišla živjeti kod majke u Cetingrad i sa sobom je povela i djecu. Situacija je bila toliko napeta da je Dragan dobio zabranu prilaska.

U utorak, 16. lipnja u osam sati Dragan je došao do kuće, ostavio auto na parkingu i pozvonio na vrata. Upucao ju je na kućnom pragu, a potom je, po pričama očevidaca, presudio i sebi.

Za vrijeme zločina, Marinina majka je obilazila djecu koja su spavala na katu kuće. Kad se spustila, dočekao ju je stravičan prizor. Iza sebe su ostavili troje djece.

Potvrđeno je da je pokojni suprug bio prijavljen za obiteljsko nasilje i da je imao izrečenu mjeru zabrane prilaska supruzi koja je bila na snazi.

Tragično, Marina je postala samo još jedna u nizu žrtava obiteljskog nasilja.

Samo u 2019. godini u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, deset su ubili muškarci koji su im bili bliski. U većini slučajeva obiteljskog nasilja koje je analizirala Pravobraniteljica za ravnoopravnost spolova okidač za ubojstvo, teško ubojstvo ili prijetnje ubojstvom bila je odluka supruge da napusti supruga, odnosno da mu se usprotivi.

4. Velika pljačka

Između nekoliko ubojstava u Hrvatskoj bilo je i pljački, provala, pijanstva i tučnjava.

U noći na petak, 13. lipnja, grupa maskiranih razbojnika provalila je i uzela zlato iz zlatarnice Dodić u sklopu zagrebačkog City Centra One Jankomir. Šteta je procijenjena u milijunima kuna.

Vlasnik Paško Dodić rekao je kako ne želi više nikad otići tamo, dok je njegov sin uživo na mobitelu poveznaom sa kamerom pratio kako pljačkaju.

“Ja sam bio u Zadru kad se upalila kamera. Moj sin je spavao i probudila ga je kamera koja je vezana za njegov mobitel. Otvorio ju je i uživo gledao pljačku. Strašno. Nazvao je odmah policiju, ona ga je smirivala. Kao, recite mi polako ime i prezime, nemojte vikati. Ma gdje neće vikati, pljačka je u tijeku, gleda je u ekranu”, rekao je Paško Dodić, prenosi RTL.

5. Provala i pokušaj ubojstva

Provala i napad na oca i maloljetnog sina u obiteljskoj kući na području Koprivnice dogodili su se 13. lipnja u subotu tijekom noći.

Dvojica pijanih muškaraca ušli su u dom oštećenog 41-godišnjaka i 36-godišnjakinje te fizički napali spomenutog 41-godišnjaka i 13-godišnjaka, koji su zadobili lake tjelesne ozljede.

Policija je priopćila da su osumnjičenici predani pritvorskom nadzorniku.

Do pokušaja ubojstva došlo je dan kasnije, ovog puta na Maksimiru, navodno zbog nesuglasica oko imovine.

“Jučer, 14. lipnja oko 11 sati na području Maksimira u Brkljačićevoj ulici, 68-godišnjak je najvjerojatnije zbog nesuglasica oko imovinsko-pravnih pitanja pucanjem iz vatrenog oružja lakše ozlijedio 39-godišnjeg državljanina Švicarske kojemu je liječnička pomoć pružena u KB Sveti Duh”, priopćili su iz policije, pišu Vijesti.hr.

Komentari