Hrvatsku obalu sve više posjećuju megajahte, potražnja za cvijećem i… Helikopterima!

Ilustracija Foto: Pixabay

Domaća obala sve više privlači i goste na luksuznim jahtama. Na dubrovačkom području još prošle godine bilo ih je znatno više, a taj se trend nastavlja i ovog ljeta.

Pokraj divovskih kruzera ne izgledaju baš veliko, no ove impresivne jahte privlače poglede gotovo duž cijele dubrovačke obale, piše HRT.

“Megajahte su već lani popravile malo financijsko stanje i sliku naše luke i uljepšale su je. Ove godine se taj trend nastavlja i dalje, imamo preko 30 posto povećanje na polugodištu”, rekao je Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Jedno od njihovih omiljenih odredišta posljednjih je godina Cavtat, najjužnija hrvatska luka, u kojoj predstavljaju i svojevrsnu atrakciju.



“Pojačavaju dojam jednog mondenog turističkog mjesta i turisti doista sa užitkom i znatiželjom razgledaju te jahte, fotografiraju se uz njih”, rekao je Frano Herendija, direktor Turističke zajednice općine Konavle.

Cijena veza ovisi o veličini jahte i duljini boravka i iznosi u prosjeku nekoliko tisuća kuna po danu. Da bi putnici na jahtama imali sve što im je potrebno, od pripreme dolaska i rješavanja logistike pa sve do ispunjavanja posebnih želja, brinu se agenti na obali.

‘Često traže najam helikoptera’

“Oni samo žele uživati i provesti vrijeme na hrvatskoj obali u lijepim uvalama, a od želja uobičajeno, nabava ekskluzivnih namirnica, vina, kavijara, vrlo uobičajeni zahtjevi. Često nas traže helikoptere, što nažalost u Hrvatskoj nema za unajmiti, ali drugo sve rješavamo uspješno”, kazao je Dorijan Dujmić, direktor agencije BWA Yachting za Hrvatsku.

Jedan od njihovih najčešćih zahtjeva je – cvijeće. Dubrovkinja Kristina takve im želje već godinama uspješno ispunjava, iako – veće jahte znače i veće narudžbe.

“Imate situaciju da vas pozovu na brod da pokupite prazne vaze, koje trebate napuniti, onda ja dođem s mojim malim kaktusom i onda oni kažu: A gdje vam je kamion?, otkrila je Kristina Skvrce, vlasnica cvjećarnice.

Potrebna ulaganja u infrastrukturu

Rekordna sezona u nautičkom turizmu još je više naglasila potrebu ulaganja u infrastrukturu, jer ovakve goste ljepota destinacije privlači, a kvalitetno opremljene luke i marine zadržavaju.

Komentari