Hrvatskoj zajam Svjetske banke od 100 milijuna eura za projekt učinkovitog pravosuđa

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke u utorak je Hrvatskoj odobrio 100 milijuna eura vrijedan zajam za Projekt učinkovitog pravosuđa za bolje poslovno okruženje, usmjeren na poboljšanje postupaka vezanih uz poslovne propise i usluga koje sudovi pružaju poduzećima i građanima, priopćeno je u srijedu iz Svjetske banke.

Projekt će voditi Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja, a njime će se pružit potpora provedbi reformi kojima će se unaprijediti poslovno okruženje i usluge pravosudnog sektora u zemlji.

Kako se navodi u priopćenju, prvi dio aktivnosti usmjerit će se na smanjenje administrativnog opterećenja za poduzeća u interakciji s državom, s naglaskom na uklanjanju regulatornih prepreka za ulazak poduzeća na tržište i njihovo poslovanje te na pojednostavnjenju ishođenja dozvola za gradnju i poboljšanju funkcioniranja tržišta u građevinskom sektoru.

Nadalje, projektom će se unaprijediti i usluge u pravosuđu. Tako će se, primjerice, proširiti korištenje elektroničkih usluga kako bi se skratilo vrijeme obrade predmeta i integrirali sustavi upravljanja njima na različitim sudovima.



Zgrade sudova u Zagrebu, Vinkovcima, Kutini i Varaždinu obnovit će se i unaprijediti kako bi se poboljšali njihova učinkovitost i iskustvo korisnika te će se na temelju tih ulaganja i njihova transformacijskog učinka izraditi standardizirani nacrti koji će se primjenjivati u cijeloj zemlji, kaže se u priopćenju.

“Jačanje kapaciteta države da brzo odgovori na potrebe građana i poduzeća osobito je važno, posebno u ovim kriznim vremenima. Poboljšanje infrastrukture i usluga pravosudnog sektora koristit će i građanima i poduzećima. Poduzećima će koristiti jednostavniji i transparentniji način interakcije s državnim tijelima te brži i responzivniji mehanizmi za interakciju sa sudovima, a svim građanima učinkovitije, efikasnije i pouzdanije sudovanje i primjena vladavine prava”, rekla je Elisabetta Capannelli, direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju.

Dodaje da u teškim vremenima za hrvatske građane, prouzročenima izvanrednim događajima koji su pogodili zdravstveni sustav, grad Zagreb i cijelu Hrvatsku, taj projekt može pridonijeti i jačanju gospodarstva i samopouzdanja u zemlji.

U priopćenju se ističe i da je proteklih godina Hrvatska je uložila znatne napore kako bi povećala učinkovitost svojeg javnog sektora, koji zaostaje za prosjekom Europske unije – EU prema većini pokazatelja kojima se mjere javno upravljanje, poslovno okruženje i ljudski kapital.

Iako ključne državne institucije, osobito javna uprava i pravosuđe, i dalje bilježe slabije rezultate prema EU i svjetskim mjerilima, Vlada Republike Hrvatske predano radi na modernizaciji uprave, dodaje se.

Svjetska banka do danas je osigurala potporu za više od 50 projekata u iznosu od oko 3,5 milijardi dolara. Banka je trenutno u svom radu usredotočena na promet, zdravstvo, inovacije, poslovno okruženje, zemljišnoknjižni sustav, poljoprivredu, gospodarski razvoj Slavonije i potporu u izradi Nacionalne razvojne strategije, zaključuje se u priopćenju.

Komentari