Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je prosvjednu notu Crnoj Gori, evo iz kog razloga

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je u petak prosvjednu notu Crnoj Gori zbog zahtjeva općine Tivat da se isele institucije hrvatske zajednice iz Doma kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

U spomenutom Domu kulture sjedište je Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Radio Duksa, informativnog medija na hrvatskom jeziku te Hrvatske knjižnice Ljudevit Gaj.

“Odluka, kojom bi institucije hrvatske manjine u Crnoj Gori bile prisiljene iseliti se iz prostora koji dugotrajno koriste za svoje djelovanje, imat će dalekosežne negativne posljedice za sveukupni položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori”, poručilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Ovime se Hrvatima Crne Gore šalje iznimno negativna poruka zbog koje su s pravom razočarani i krajnje uznemireni, poglavito jer navedena zgrada za njih ima snažnu simboličku važnost s obzirom da su ju prije sto godina izgradili upravo Hrvati za svoje kulturne potrebe”, dodaje se u priopćenju.



MVEP ističe da problem s Domom kulture nije riješen u sukladu s obećanjima predsjednika vlade Crne Gore, ministara i drugih dužnosnika te drži “neprihvatljivim drži ovakvu zlouporabu političkog pritiska na cjelokupnu manjinsku zajednicu Hrvata u Tivtu i Boki, a za ostvarivanje partikularnih političkih ciljeva u lokalnim institucijama”.

Također se ističe da spomenuta odluka ugrožava prava hrvatske nacionalne manjine zajamčena crnogorskim zakonima, bilateralnim hrvatsko-crnogorskim sporazumom o zaštiti manjina iz 2009. te međunarodnim aktima.

“Posljedice ovakve lokalne, no za cjelokupnu nacionalnu zajednicu Hrvata Crne Gore štetne odluke, mogle bi imati svoj neželjeni odraz na ukupne odnose kako u bilateralnom, tako i multilateralnom okviru međunarodnih organizacija koje se bave manjinskom tematikon”, stoji u priopćenju MVEP-a

Komentari