Hrvatsko iseljeništvo prikuplja sredstva za stradale; Sredstva prvenstveno namijenjena ‘potrebama u zdravstvenoj njezi i za potrebe djece’

Davor Puklavec/PIXSELL

Udruženje hrvatskih iseljenika u SAD-u objavilo je u četvrtak da prikuplja novčane donacije za potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke županije, a cilj im je prikupiti 250.000 američkih dolara i usmjeriti sredstva u zdravstvenu njegu i potrebe djece.

Iza inicijative stoji Udruga hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) kojoj se ovom prigodom priključilo još dvadesetak hrvatskih udruženja, od Kanade do Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda. ACAP, organizacija osnovana 2015. koja već ima preko dvije tisuće članova, ima svoj ogranak i u Hrvatskoj.

“Dosad je sakupljeno preko 80.000 dolara u roku od 24 sata, cilj kampanje je 250.000 dolara. Mi smo to počeli spontano u utorak, ali smo imali već sistem razrađen nakon potresa 22. ožujka u Zagrebu”, rekao je za Hinu potpredsjednik ACAP-a Steven Pavletić.

Snažan potres magnitude 6,2 po Richteru pogodio je u utorak u 12,19 sati Petrinju, Sisak, Glinu i okolna sela. Poginulo je sedmero ljudi, a deseci su ozlijeđeni.



Pavletić je rekao kako još ne može reći za što će konkretno u mjestima pogođenim potresom sredstva biti namijenjena jer u petak ima sastanak na kojem će se analizirati stanje, ali ističe da su sredstva prvenstveno namijenjena “potrebama u zdravstvenoj njezi i za potrebe djece”.

“To je naš fokus”, kaže Pavletić.

ACAP je nakon potresa u Zagrebu sakupio oko 200.000 dolara te su nabavljeni inkubator i respirator  za bolnicu u Petrovoj kao i prijenosni ultrazvučni aparati za intenzivnu njegu pedijatrijskog odjela KBC-a Rebro, pojasnio je.

“Bilo nam je važno da znamo konkretno gdje je što otišlo i da ide tamo gdje je najpotrebnije”, naglasio je govoreći o Zagrebu ali i o donacijama koje će ići za Sisačko-moslavačku županiju.

Usto “užasno važnim” smatra da država “bez diskusije ukine PDV na donacije. Mislim da bi to trebalo ukinuti u ovakvim situacijama i oko toga ne voditi nikakve rasprave”.

ACAP je u ranijem priopćenju naveo da “kao globalna hrvatska organizacija, stojimo jedinstveni uz svoju domovinu. U danima koji dolaze utvrdit ćemo prilike gdje će naša pomoć imati najviše smisla. Kao što je bio slučaj u pružanju humanitarne pomoći nakon potresa u Zagrebu ranije ove godine, sva prikupljena sredstva bit će iskorištena da se pomogne onima koji su najteže pogođeni potresom. U konzultaciji s provjerenim organizacijama u Hrvatskoj, naši predstavnici odredit će kako će naša pomoć biti distribuirana. Pozivamo sve naše članove i prijatelje da nam se pridruže”.

Komentari