Hrvatski znanstvenik: Ne znamo koji je SARS-Cov-2 soj trenutačno dominantan u Hrvatskoj. Nismo imali sredstava za daljnja istraživanja

Sandra Simunovic/PIXSELL

Dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku pri Institutu Ruđer Bošković, za Slobodnu Dalmaciju komentirao je stanje s koronavirusom u Hrvatskoj.

Na upit postoje li procjene o tome koliko u Europi ima stvarno zaraženih, rekao je:

“Postoji studija iz Španjolske objavljena u srpnju. Nalazi toga nacionalnog ispitivanja seroprevalencije za SARS-CoV-2 pokazuju da je prevalencija IgG antitijela protiv koronavirusa u Španjolskoj oko pet posto. Dakle, pet posto zaraženih. Trenutačno je stanje oko 460 tisuća detektiranih na populaciju od oko 46 milijuna. To znači da je pet posto oko 2,3 milijuna, što je oko pet puta više nego detektiranih slučajeva”.

Kaže kako bi brojke za Hrvatsku prema toj studiji trebalo množiti s pet puta te da bi to moglo biti točno stanje sa zaraženima, piše Slobodna Dalmacija.



“Ne znamo kakvo je aktualno stanje u Hrvatskoj, ni koji je SARS-Cov-2 soj trenutačno dominantan. Nismo imali sredstava za daljnja istraživanja. Soj koji je bio dominantan u Europi u ožujku i travnju je isti soj koji je bio i kod nas dominantan u to vrijeme”, kaže Vugrek i dodaje:

“Proljetni soj više nije dominantan u Europi. Novi soj koji se brže širi, postao je dominantan među okvirno 37.000 analiziranih genoma virusa (znanstveni rad o tome je objavljen u vrlo kvalitetnom časopisu Eurosurveillance). Ne znamo je li taj novi soj prisutan i u RH i je li postao prevladavajući i kod nas”.

Komentari