Hrvatski zastupnik oštro: Bošnjaci neće vratiti oteta prava dok ih se ne stisne, Milanović je ispravan oko BiH

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ovih dana aktualna je tema koju je u javni prostor prvi gurnuo predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, a to je blokada ulaska Finske i Švedske u NATO prije nego što se osigura Izborni zakon u BiH koji bi zaštitio prava Hrvata u toj zemlji da biraju i budu birani.

Komentar na cijelu situaciju za Bild.ba je dao Krešo Beljak, predsjednik HSS-a u Hrvatskoj. Njegov stav je da je ravnopravan položaj bosanskohercegovačkih Hrvata itekako interes Republike Hrvatske.

“Moj stav je takav da Hrvatska treba koristiti sve što ima na raspolaganju kako bi riješila probleme koje ne može riješiti bez utjecaja drugih država, isto je radio Cipar i neke druge države, ja ne vidim razlog da Hrvatska ne gleda svoje interese, a ravnopravan položaj bh. Hrvata je nesumnjivo hrvatski interes”, rekao je Beljak za Bild.ba.

Po Beljakovom mišljenju, onako kako se ponaša Milanović, tako bi se trebao ponašati svaki hrvatski političar.



“Kad Zoran Milanović govori da je hrvatski predsjednik i da gleda prvo hrvatske interese, a ne ruske, ukrajinske ili bilo čije, to je normalno, tako bih se i ja ponašao i tako se treba ponašati svaki hrvatski političar”, kazao je lider hrvatskog HSS-s u izjavi za Bild.ba.

Na upit je li opravdano zbog BiH blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO, Beljak pita postoji li neki drugi način.

“Postoji li neki drugi instrument – ne postoji! Bošnjaci nikada neće pristati da vrate oteta prava Hrvatima dok ih veliki igrači ne stisnu, ja ne vidim niti sam ikad vidio razloga zašto bi bošnjački narod imao išta protiv toga da Hrvati imaju ista prava kao i drugi, kao srpski ili bošnjački narod, ali problem očito postoji i treba ga riješiti. Priče o građanskoj BiH ne drže vodu i nisu rješenje pa to je svojevremeno zagovarao Raspudić kad je postavljao Brucea Leea”, rekao je Beljak.

Komentari