Hrvatski vojnici u Poljskoj obilježili Dan pobjede, proslavi se pridružili Amerikanci i Rumunji

Foto: PAO Team BG-P

Pripadnici 8. hrvatskog kontingenta obilježili su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnicu VRO Oluja u Poljskoj.

Obilježavanje je započelo sportskim turnirom u nogometu, odbojci i boćanju dan uoči Dana pobijede. Uz hrvatske timove, natjecanju su se pridružili timovi oružanih snaga SAD-a i Rumunjske.

Nogometni turnir i turnir u boćanju osvojili su pripadnici hrvatskog kontingenta dok su turnir u odbojci osvojili pripadnici rumunjskog kontingenta. Uz zajedničku obuku, sport je jedan od važnijih elemenata koji međusobno povezuje pripadnike Borbene grupe – Poljska, priopćili su iz MORH-a.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnica VRO “Oluja” obilježena je svečanim postrojavanjem pripadnika 8. hrvatskog kontingenta.U svom obraćanju zapovjednik 8. hrvatskog kontingenta satnik Dario Bilješković prisjetio se važnosti oslobođenja Knina, višestoljetnog simbola Hrvatske države, i 5. kolovoza 1995. godine kad je u maestralnoj operaciji u samo 84 sata oslobođeno 11 tisuća četvornih kilometara.

“Danas smo ponosni baštinici pobjedničke hrvatske vojske. Naša je zadaća biti na visokoj razini obučenosti i spremnosti te dostojno predstavljati našu Domovinu u svijetu”, istaknuo je satnik Bilješković.

Među vojnicima sedmero sudionika Oluje

Posebna čestitka upućena je sedmorici pripadnika koji su bili sudionici VRO “Oluja”, a Svetu misu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje iz Domovinskog rata predvodio je vojni kapelan Josip Kešinović.

Podsjetimo, hrvatski kontingent ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) nalazi se u sastavu međunarodne Borbene grupe-Poljska s misijom pružanja vatrene potpore.

Borbena grupa-Poljska nalazi se pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u kojoj, uz američke i hrvatske snage, sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Borbena grupa-Poljska nalazi se u sastavu 15. mehanizirane brigade vojske Republike Poljske, a razmještena je na vojnom poligonu Bemowo Piskie na sjeverozapadu Republike Poljske.

Komentari