Hrvatski vojnici u Poljskoj obilježili Dan pobjede, proslavi se pridružili Amerikanci i Rumunji

Foto: PAO Team BG-P

Pripadnici 8. hrvatskog kontingenta obilježili su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnicu VRO Oluja u Poljskoj.

Obilježavanje je započelo sportskim turnirom u nogometu, odbojci i boćanju dan uoči Dana pobijede. Uz hrvatske timove, natjecanju su se pridružili timovi oružanih snaga SAD-a i Rumunjske.

Nogometni turnir i turnir u boćanju osvojili su pripadnici hrvatskog kontingenta dok su turnir u odbojci osvojili pripadnici rumunjskog kontingenta. Uz zajedničku obuku, sport je jedan od važnijih elemenata koji međusobno povezuje pripadnike Borbene grupe – Poljska, priopćili su iz MORH-a.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnica VRO “Oluja” obilježena je svečanim postrojavanjem pripadnika 8. hrvatskog kontingenta.



U svom obraćanju zapovjednik 8. hrvatskog kontingenta satnik Dario Bilješković prisjetio se važnosti oslobođenja Knina, višestoljetnog simbola Hrvatske države, i 5. kolovoza 1995. godine kad je u maestralnoj operaciji u samo 84 sata oslobođeno 11 tisuća četvornih kilometara.

“Danas smo ponosni baštinici pobjedničke hrvatske vojske. Naša je zadaća biti na visokoj razini obučenosti i spremnosti te dostojno predstavljati našu Domovinu u svijetu”, istaknuo je satnik Bilješković.

Među vojnicima sedmero sudionika Oluje

Posebna čestitka upućena je sedmorici pripadnika koji su bili sudionici VRO “Oluja”, a Svetu misu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje iz Domovinskog rata predvodio je vojni kapelan Josip Kešinović.

Podsjetimo, hrvatski kontingent ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) nalazi se u sastavu međunarodne Borbene grupe-Poljska s misijom pružanja vatrene potpore.

Borbena grupa-Poljska nalazi se pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u kojoj, uz američke i hrvatske snage, sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Borbena grupa-Poljska nalazi se u sastavu 15. mehanizirane brigade vojske Republike Poljske, a razmještena je na vojnom poligonu Bemowo Piskie na sjeverozapadu Republike Poljske.

Komentari