Hrvatski suverenisti o neizručenju Dragana Ćirića: Imamo kroničan problem u odnosima sa Srbijom, Plenković se konstantno ponaša nesuverenistički

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski suverenisti zatražili su u četvrtak od Ministarstva pravosuđa da se očituje je li za neizručenje Dragana Ćirića, osuđenog za ratni zločin, kriva Srbija ili Hrvatska te najavili da će tražiti ostavke ako je do šlamperaja došlo s hrvatske strane.

“Imamo kroničan problem u odnosima sa Srbijom jer se Vlada Andreja Plenkovića konstantno ponaša nesuverenistički po bilo kojem pitanju”, rekao je čelnik Suverenista Hrvoje Zekanović na konferenciji za novinare.

Hrvatski suverenisti inzistiraju na priznavanju agresije na Hrvatsku i na ratnoj odšteti, ali boje se da to od Plenkovića neće dočekati.

S druge strane, imamo arogantno ponašanje Aleksandra Vučića koji konstatno ponizuje s nekakvom tobožnjom humanitarnom pomoći srpskim krajevima u Hrvatskoj, a odnedavno i nagrađivanjem ordenima Republike Srbije nekih osoba, što su sve pokazatelji i lakmus-papir njegove politike prema Hrvatskoj”, kazao je Zekanović.



Željko Sačić upozorio je da je 15. siječnja na području Srbije uhićen izvjesni Dragan Ćirić koji je pravomoćno presuđen u Hrvatskoj na šest godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Uhićen je na temelju crvene međunarodne tjeralice i određen mu je ekstradicijski pritvor, međutim, prema verziji iz Srbije, hrvatska vlast se nije u prekluzivnom roku od 18 dana javila Srbiji sa zahtjevom za izručenjem Ćirića koji je hrvatski državljanin, dodao je.

Svi uvjeti za izručenje su bili opravdani i ispunjeni. Srbija objašnjava da je šlamperaj nastao sa strane Hrvatske i Ministarstva pravosuđa, a jučer smo čuli očitovanje Ministarstva da Srbija opstruira jer im pravodobno i pravim putem nisu dostavili obavijest da je ratni zločinac Ćirić uhićen i da zato u tom roku nisu reagirali, napomenuo je.

“Zatražit ćemo hitno očitovanje Ministarstva pravosuđa što je istina i ako je verzija Ministarstva točna, što bi trebalo biti, onda Srbija doista opstruira pa ćemo o tome obavijestiti tajništvo Interpola, Ujedinjene narode i Europsku komisiju. Ako je, pak, taj problem doista nastao zbog šlamperaja Ministarstva pravosuđa, onda ćemo zatražiti ostavke”, poručio je Sačić.

Komentari