VIDEO Velikom većinom izglasan Zakon o obnovi Zagreba

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

Od 138 nazočnih zastupnika, za zakon je glasovalo njih 124, suzdržanih je bilo deset, protiv četvero.

Broj glasova koje je zakon dobio, govori da su za njega glasovali i oporbeni zastupnici, koji točno, znat će se kad nadležna saborska služba objavi taj podatak.

Zakon definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.



Vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine, država i županija, grad ili općina u potpunosti će financirati tu obnovu.

Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna.

Uz ratne vojne invalide, participacije u obnovi oslobodit će se i osobe s invaliditetom, kao i vlasnici i suvlasnici koji su u trenutku potresa u zajedničkom kućanstvu živjeli s osobom s invaliditetom.

U slučaju da vlasnik ili suvlasnik proda obnovljenu nekretninu u roku od pet godina, morat će u cijelosti vratiti sredstva koja je uložila država ili županija.

Obiteljska kuća zakonom je definirana kao stambena zgrada do 400 metara kvadratnih s najviše tri posebna dijela od kojih je najmanje jedan stan te onaj kojim se omogućuje obnova zgrada u slučaju bespravnih zahvata na konstrukciji zgrade tako da vlasnik ili suvlasnik podmiri troškove povratka zgrade u stanje prije bespravne rekonstrukcije.

Jednom godišnje, do kraja lipnja za prethodnu godinu, Vlada će Saboru morati podnijeti izvješće o učincima zakona o obnovi.

Arsen Bauk uoči glasanja najavio: SDP će podržati Zakon o obnovi

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk najavio je u petak uoči glasanja u Hrvatskom saboru da će njegova stranka podržati Zakon obnovi Zagreba i okolice nakon potresa jer smatraju da ljudima čiji su domovi stradali u potresu treba pomoći, i to odmah.

Arsen Bauk uoči glasanja najavio: SDP će podržati Zakon o obnovi

Većinu amandmana na zakon o obnovi podnijela je oporba koja ustrajava u ocjeni da se zakon nije bavio strategijom i vizijom Zagreba u budućnosti.

Dalija Orešković kritizirala je način na koji Vlada donosi ovaj zakon jer smatra da će biti podloga za sumnjivo trošenje sredstava, a Zagreb će na koncu izgedati isto kao što je izgledao i prije potresa – oronuo i zapušten.

Dodala je kako je obnova trebala biti prilika da se Zagreb organizacijski i infrastrukturno prilagodi potrebama 21. i 22. stoljeća, a da se sanacija štete od potresa iskoristi za daljnji urbanistički razvoj Zagreba kao moderne europske zelene metropole.

Klub zeleno-lijeve koalicije traži da se umjesto Fonda za obnovu osnuje Zavod za obnovu Zagreba i dviju županija kao središnja institucija, te da se ojačaju mehanizmi koji će nadzirati potrošnju, točnije rješeno da se sve informacije o njoj objavljuju u realnom vremenu.

Vlada je u srijedu prihvatila u potpunosti 30-ak od ukupno 183 podnesenih amandmana, dok je one Ljubice Lukačić (HDZ), Domagoja Hajdukovića (SDP) i Natalije Martinčević (Reformisti) prihvatila djelomično.

Zakon o obnovi Zagreba je  u financijskom smislu, projekt stoljeća koji će sigurno pratiti i pljačka stoljeća

Zastupnik Fokusa Dario Zurovec pokazao se kao žestoki kritičar Zakona o obnovi. Nije se libio reći da su ljudi sami odgovorni za svoje nekretnine, te da se za financiranje obnove ne smije uzimati novac od poreznih obveznika. U intervjuu za Otvoreno Dario Zurovec je pojasnio svoje stajalište oko Zakona o obnovi. 

“Stojim i dalje iza te tvrdnje. Nažalost, proteklih godina bili smo svjedoci da svaki puta kad je država intervenirala, bili smo primorani provjeriti gdje nam se nalazi novčanik (figurativno rečeno). Imamo brojne primjere u prilog toj tezi od kojih je obnova Gunje samo najistaknutiji. To je, u financijskom smislu, projekt stoljeća koji će sigurno pratiti i pljačka stoljeća”, rekao je Zurovec.

Smatra da je solidarnost kada netko kao pojedinac odluči pomoći nekome, a ne kad se otima novac ljudima iz ostalih krajeva Hrvatske ili od podstanara Zagreba.

“To je otimačina i tako to treba klasificirati. U Hrvatskoj je uvriježeno stajalište da se ne talasa i da se treba uvijek pognuti glava i biti poslušnik da dugo živiš i dobro ti bude u stranci ili koaliciji, ali takve politike su nas dovele na začelje EU-a i biti kontra takve struje i politike mi ne predstavlja problem i tu nema razloga za strah”, rekao je Zurovec. za Otvoreno.

Dario Zurovec: U Hrvatskoj je uvriježeno stajalište da se ne talasa, a takve su nas politike dovele na začelje EU-a

Zbog epidemioloških mjera, glasovat će se u tri dvorane te video vezom za zastupnike koji se nalaze u samoizolaciji. Klubovi zastupnika sami će odrediti gdje će im zastupnici sjediti, dio će ih biti u sabornici, dio na galeriji, a dio u Maloj vijećnici

Komentari