Hrvatski političari oduševljeni predsjednikovim izjavama: Milanović kao državnik ispravno detektira stanje u Bosni i Hercegovini

Zoran Milanović/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine pozdravio je u subotu ocjenu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je na meti kritika nekoliko bošnjačkih dužnosnika jer je ustvrdio da se bez Hrvata u toj zemlji neće moći donositi važne reforme.

U priopćenju dostavljenom u subotu iz HNS-a stoji da Milanović kao državnik ispravno detektira stanje u Bosni i Hercegovini te se zauzima za ostvarivanje jednakopravnosti tamošnjih Hrvata.

“Hrvatski narodni sabor zahvaljuje na državničkom stavu i angažmanu predsjednika Republike Hrvatske na rasvjetljavanju krivih politika bošnjačkog vodstva. Kao i na rješavanju gorućih tema u Bosni i Hercegovini i na glasnom upozoravanju i nužnom osiguravanju potpune jednakopravnosti konstitutivnih naroda i građenju stabilne europske Bosne i Hercegovine“, stoji u priopćenju.

Pri tome HNS BiH ocjenjuje da Republika Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma ima potpuno pravo skrbiti nad Hrvatima Bosne i Hercegovine upozoravajući na sve jače ‘negiranje ustavno zajamčenih prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, uz potpuno poštivanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, zaštite prava i jednakopravnosti konstitutivnih naroda’.



Bošnjačke stranke i političari orkestrirano napadaju i vrijeđaju dužnosnike Republike Hrvatske kako bi u BiH pokušali ostvariti dominaciju te negiraju pomoć koja je tijekom rata slana u BiH, upozorava se u tekstu HNS-a.

“Republika Hrvatska slala je vojnu i humanitarnu pomoć Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, spasila Bihać, a u isto vrijeme, kao zahvalu tome činu, mudžahedini su ritualno ubijali i progonili hrvatski narod u Središnjoj Bosni“, upozorava HNS BiH.

Podsjeća da je Hrvatska u ratnome vihoru pomagala BiH zbrinjavajući čak pola milijuna bošnjačkih izbjeglica.

Poziva bošnjačke stranke da pokažu razboritost i prestanu napade te počnu graditi BiH kao državu ‘jednakopravnih, konstitutivnih naroda Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih žitelja’.

Predsjednik Milanović u petak je u razgovoru za HRT uoči 25. godišnjice Daytonskog sporazuma izjavio da je svima jasno da u BiH postoje problemi o kojima se ne smije šutjeti, a među njima je i taj da su Hrvati koji ondje žive nezadovoljni svojim statusom te da se takvi problemi moraju riješiti jasnim dogovorom, a ne kozmetičkim zahvatima.

Nakon toga istupa lavina optužbi za šovinizam i netrpeljivost prema BiH slijedila je iz bošnjačkih stranaka te uvreda pri čemu se najviše istaknuo član Predsjedništva Željko Komšić kojega su Bošnjaci nametnuli Hrvatima.

Komentari