Hrvatski liječnički zbor odlikovat će članove Stožera

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Hrvatski liječnički zbor donio je odluku o odlikovanju liječnika, članova Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske.

Odličjem i medaljom Ladislav Rakovac odlikuju se ministar zdravstva izv.prof.dr.sc. Vili Beroš, dr.med., ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc.dr.sc. Krunoslav Capak, dr.med., ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević prof.dr.sc. Alemka Markotić, dr.med. i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, dr.med.

Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, uvažene kolegice i kolege zaslužili su visoko priznanje Hrvatskog liječničkog zbora za osobite zasluge u sprečavanju širenja zaraze COVID-19 i očuvanju zdravlja naroda, te postignute posebne rezultate u razvoju zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj.

O odličjima i medaljama

Ladislav Rakovac predsjedavao je Sborom liečnika kraljevina Hrvatske i Slavonije od 9. kolovoza 1880. do 15. srpnja 1882. godine i od 30. siječnja 1893. do 14. travnja 1906. godine, kojem je postao počasnim članom još za predsjedničkog mandata.



Za njegova mandata Zbor je doveo na visoku razinu. Hrvatski liječnički zbor je zato u čast njemu nazvalo odličje koje se dodjeljuje članovima HLZ-a za posebno aktivan rad u HLZ-u te za utvrđeni doprinos unapređenju rada HLZ-a u stručnom, znanstvenom ili organizacijskom pogledu i koji je najmanje 25 godina neprekidno član HLZ-a, osim u izuzetnim slučajevima naročito značajnog doprinosa HLZ-u, medicinskoj struci i znanosti.

Svrha djelovanja HLZ-a najjednostavnije, ali i najtočnije prikazana je u Članku 1. Statuta HLZ-a koji kaže: Hrvatski liječnički zbor, osnovan 26. veljače 1874. godine udruga je liječnika, združenih radi unapređenja zaštite zdravlja naroda, stručnog i znanstvenog rada, njegovanja liječničke etike i zaštite staleških interesa, prenosi N1.

Komentari