Hrvatski imunolog: Budemo li čekali kolektivni imunitet mogli bismo platiti previsoku cijenu

Ilustracija Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Znanstvenik u području imunologije ocjenjuje da je situacija u cijeloj Europi, ali i u većini svijeta vrlo teška.

Mjesecima smo se pitali što nas čeka najesen, a sada je jesen stigla i s njom rekordne brojke oboljelih koje ne pokazuju tendenciju pada. Epidemija koronavirusa se razbuktala, a vodeći hrvatski znanstvenik u području imunologije, prof. dr. Stipan Jonjić s riječkog Medicinskog fakulteta, ocjenjuje da je situacija u cijeloj Europi, ali i u većini svijeta vrlo teška, piše Novi list.

Na upit očekuje li još goru situaciju, dr. Jonjić odgovara:

”Bilo bi potpuno nekritično bilo što prognozirati, jer je ova pandemija već nekoliko puta pokazala da puno toga nije predvidivo. Ako želimo izbjeći novi lockdown, a posebno urušavanje zdravstvenog sustava, moramo se svi skupa uozbiljiti i poštivati mjere za sprečavanje infekcije. U ovakvim okolnostima nemoguće je očekivati potpuno normalan život, ali koliko je god to moguće potrebno je omogućiti funkcioniranje gospodarstva.



Stanje u Njemačkoj, čiji stanovnici su obično puno odgovorniji u poštivanju mjera, govori u prilog tome da svatko od nas svojim ponašanjem može itekako mnogo pridonijeti smanjenju širenja epidemije. Mislim da je dobro i škole držati u funkciji neposredne nastave, zbog važnosti socijalnog kontakta s vršnjacima, ali i zbog roditelja koji su zaposleni. Jasno je da će neki dijelovi gospodarstva više patiti od drugih, ali to je jednostavno tako i tu se treba uključiti država i pomoći koliko može.

Dodatno, treba modificirati i naša očekivanja i prihvatiti da se nećemo brzo vratiti na staro dokle god nemamo uspješnu i široko dostupnu vakcinu i da uslužne grane gospodarstva trebaju razvijati drugačije modele poslovanja – dostave, tečajeve, kongrese i koncerte preko internet platformi i slično. Ujedno, ovo je i dobar primjer koliko je štetno cijelo gospodarstvo bazirati prvenstveno na turizmu i uslužnim djelatnostima.”

Komentari