Hrvatski general primljen u Međunarodnu kuću slavnih u Washingtonu

Foto: MORH

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić primljen je u Međunarodnu kuću slavnih NDU-a u Washingtonu.

Svečanost primanja održana je u utorak, 7. rujna 2021. na Nacionalnom sveučilištu obrane Sjedinjenih Američkih Država (National Defence University – NDU).

Riječ je o Međunarodnoj kući slavnih NDU-a.

Ovo važno priznanje dodijeljeno mu je kao zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske, nakon što je 2017. godine diplomirao na ovoj prestižnoj međunarodnoj obrazovnoj ustanovi te stekao akademski naslov magistra u području strategijskog upravljanja nacionalnim resursima.



Nacionalno sveučilište obrane SAD (NDU) je visokoobrazovna ustanova koju je osnovalo Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država s primarnim ciljem izobrazbe visokih vojnih časnika i dužnosnika u području strategije, nacionalne sigurnosti, provedbe međunarodnih združenih operacija i razvoja strateških koncepata u brzo promjenjivom i sigurnosno zahtjevnom globalnom okružju.

U svojem obraćanju na svečanosti prijma u Međunarodnu kuću slavnih, general-pukovnik Šerić istaknuo je kako je iznimno ponosan na ukazanoj mu časti. Naglasio kako je ovo prestižno priznanje neprocjenjivo za njega osobno, no to nije jedino njegova zasluga već i zasluga svih pripadnica i pripadnika Hrvatske kopnene vojske i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Istaknuo je kako je ponosan što je kao časnik Hrvatske vojske, s kojom je rastao i razvijao se tijekom Domovinskoga rata dobio priliku školovati se na tako prestižnoj, međunarodnoj visokoobrazovnoj ustanovi. Posebnu zahvalu uputio je svim hrvatskim braniteljima, svim vojnikinjama i vojnicima.

Svečanosti prijma generala-pukovnika Šerića u Međunarodnu kuću slavnih, uz predsjednika NDU-a, generala Michalea Plehna i međunarodnih vojnih i civilnih uzvanika, bili su veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, Pjer Šimunović i vojni izaslanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, brigadni general Tomislav Galić.

NDU odlučuje na temelju profesionalnog razvoja i postignuća tijekom karijere

General-pukovnik Boris Šerić pohađao je NDU-u 2016./2017. godine te je zbog uspješne vojne karijere nakon završetka izobrazbe na NDU odabran za prijem u Međunarodnu kuću slavnih. Kriteriji odabira za prijem u Međunarodnu kuću slavnih temelje se na postignutim rezultatima nakon završetka izobrazbe, što uključuje i obnašanje najviših dužnosti u nacionalnim ili međunarodnim tijelima.

Prateći razvoj karijere bivših polaznika NDU odlučuje tko će biti primljen u Međunarodnu kuću slavnih uzimajući u obzir njegov profesionalni razvoj i postignuća tijekom karijere.

Čestitao i ministar obrane

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske general-pukovniku Borisu Šeriću na ovom prestižnom međunarodnom priznanju:

„Poštovani generale, čestitam Vam na ovom zasluženom priznanju. Ovo je pokazatelj vaših izuzetnih vrijednosti kao generala Hrvatske vojske i kao čovjeka te još jedno priznanje Republici Hrvatskoj, Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci.

 

Komentari