Hrvatski državljani koji su zapeli u Italiji napokon dolaze kući. Svima propisana samoizolacija

U luku Gaženica u nedjelju oko 20 sati uplovio je Jadrolinijin katamaran “Jelena” koji je na izvanrednoj liniji iz Ancone u Zadar prevezao 36 putnika koji su do sada boravili u Italiji, piše Zadarski. Među njima je 22 hrvatskih državljana iz cijele zemlje, 11 Crnogoraca te po jedan državljanin Italije, Fracuske te Bosne i Hercegovine, a operaciju njihovog prebacivanja u Hrvatsku organizirali su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Putnike su u Gaženici večeras dočekali zadarski epidemiolozi, granični sanitarni inspektori te policija.

“Postupak je isti kao jučer na zagrebačkom aerodromu, riječ je o preventinog screningu gdje ćemo hrvatskim državljanima uzeti bris koji će biti poslan na tesitiranje. Obrabrujuća je vijest kako među jučer pristiglim putnicima nemamo pozitivih nalaza na koronavirus”, kazao je voditelj epidemiološke službe zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Alan Medić.

Od trenutka iskrcavanja, svi hrvatski državljani službeno su u samoizolaciji, a stranci odlaze u organiziranu karantenu temeljem rješenja koje su u Gažnici dobili od granične sanitarne inspektorice.



Za crnogorske je državljane njihova zemlja organizirala prijevoz mini busevima, a do granice će imati pratnju hrvatske policije.

Obveza naših državljana koji odlaze u samoizolaciju jest da se već sutra jave svojim izabranim liječnicima, a ukoliko ih nemaju, tada nadležnom epidemiologu po mjestu prebivališta. Ukoliko bi prekršili samoizolaciju, policija će Državnom inspektoratu o tome dostaviti izvješće. Do sada je obrađeno 830 izvješća policije, a inspekorat je temeljem prekršanog naloga naplatio 136 tisuća kuna kazne- kazala je voditeljica područnog ureda Državnog inspektorata u Zadru Iva Dunatov, piše Zadarski.

Komentari