HRVATSKI APSURDI Znanstvenici se ne mogu dogovoriti tko je trebao dobiti novac za istraživanje soja virusa u Hrvatskoj

Na proljeće je dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku pri Institutu “Ruđer Bošković” sa svojim suradnicima proveo detaljnu analizu genoma virusa SARS-CoV-2.

Vugrek je prije nekoliko dana u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji istaknuo da za nastavak tako važnog istraživanja nije dobio novčanu potporu od 40.000 kuna, te da trenutno ne znamo koji je soj virusa dominantan u Hrvatskoj.

“Ne znamo kakvo je aktualno stanje u Hrvatskoj, ni koji je SARS-Cov-2 soj trenutačno dominantan. Nismo imali sredstava za daljnja istraživanja” rekao je Vugrek, navodeći da taj proljetni soj nije više dominantan u Europi.

“Ne znamo je li taj novi soj prisutan i u RH i je li postao prevladavajući i kod nas”, rekao je tada Vugrek.



dr. sc. Oliver Vugrek.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Vlahoviček  se ne slaže

No, redoviti profesor na Biološkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu  Kristian Vlahoviček za Slobodnu Dalmaciju kaže da nisu istinite Vugrekove tvrdnje.

“Prilično me čude nedavne izjave kolege Vugreka oko izostanka financiranja za njegova preliminarna istraživanja. Kolega Vugrek i njegovi suradnici dio su velikoga interdisciplinarnog istraživačkog projekta pod mojim voditeljstvom za koji smo dobili sredstva Hrvatske zaklade za znanost u visini od milijun i pol kuna. Izjava da ne postoji 40.000 kuna za njegova istraživanja potpuno je deplasirana. Projekt koji vodim, pod nazivom “Varijabilnost sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 i genetička podloga domaćina kao biomarkeri za otkrivanje čimbenika rizika tijekom pandemije COVID-19”, okuplja tridesetak vrhunskih stručnjaka iz tri kliničke bolnice, Instituta “Ruđer Bošković”, MUP-ova centra za Forenzičko vještačenje “Ivan Vučetić” i čak četiri sastavnice zagrebačkog Sveučilišta. Surađujemo s partnerima iz dijaspore, kao i s velikim centrom za sekvenciranje u Trstu, i doista smo okupili impresivni ljudski potencijal oko ovoga gorućega istraživačkog pitanja”, rekao je profesor Vlahoviček.

Trebali su to napraviti od početka pandemije

O cijeloj situaciji za Slobodnu oglasio se i akademik Ivan Đikić.

“Trebali su to napraviti od početka pandemije kao jedan od važnijih tehnoloških projekata pomoći Nacionalnom stožeru u borbi protiv bolesti COVID-19. U naprednim tehnološkim zemljama ovakvi projekti su pri vrhu prioriteta”, kazao je Đikić.

Dragan Matic / CROPIX

“Očigledno je da Vlada ne želi odobriti potrebna sredstva znanstvenicima s Instituta “Ruđer Bošković” koji vlastitim znanjem uvode neophodne tehnologije, a vrlo često kupujemo vrlo skupe tehnologije, laboratorijske testove iz inozemstva. Mislim da je neophodno ulaganje upravo u razvoj ovakvih tehnologija u Hrvatskoj. Vjerujem da treba više sredstava nego 40.000. Posebno jer je potrebno kontinuirano financiranje dok god se virus širi među populacijom i dok ulaze novi virusi iz inozemstva. Žalosno je da se veći iznosi novca bez rasprava potroše na domjencima i poklonima u prosječnom ministarstvu, dok za ovako važan opće zdravstveni projekt nema novaca”, kaže Đikić.

Različite teme

Također je naglasio da izrazito poštuje kolegu Vlahovičeka i Vugreka zbog njihovih znanstvenih karijera te da uopće ne postoji neslaganje među njima jer obojica govore o različitim temama: jedna je znanstveni projekt, a druga je tehnološki projekt sekvenciranja virusa.

“Što se tiče velikoga znanstvenog projekta kolege Vlahovičeka osobno sam ga podržavao na nekoliko razina i davao snažnu podršku za financiranje jer okuplja veliki broj znanstvenika i institucija koji imaju holistički pristup i dovest će do važnih rezultata. Međutim, slučaj sa sekvenciranjem virusa u populaciji u Hrvatskoj je tehnološka potreba za javno zdravstvo i upravo radi toga nadilazi financiranje samo kao znanstveni projekt. Kako bi zaštitila građane u Hrvatskoj, Vlada RH treba uložiti novac u “Ruđer Bošković” da bi odradili sekvenciranje primarnih virusa koji se sada nalaze u Hrvatskoj. Stožer će na taj način dobiti točne informacije preko novih tehnologija za pravilne mjere u budućnosti”, zaključio je Đikić.

screenshot

Ministarstvo o svemu

Oko cijelog slučaja oglasilo se i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

“Ministarstvo, poštujući znanstvenu autonomiju Hrvatske zaklade za znanost, nema informaciju o tome da li se dr. sc. Vugrek i njegov tim prijavio na navedeni poziv, kao voditelj potencijalnog projekta ili se prijavio kao sudionik nekoga drugog projekta, kako bi osigurao sredstva za daljnja istraživanja virusa za koja tvrdi da su ključna za razumijevanje pandemije”, poručili su iz Ministarstva dodavši:

“Međutim, ukoliko je podnio ili sudjelovao u projektnom prijedlogu (a sukladno njegovim javnim izjavama), očito projekt u kojem je on sudionik nije izabran u postupku međunarodne stručne recenzije te nije među u 14 projekata prema procjeni Zaklade s najvećim potencijalom ostvarivanja znanstvenih rezultata u područjima važnima za suzbijanje epidemije COVID-19. Ministarstvo financira materijalne troškove za znanstvena istraživanja (povrh plaća znanstvenika) na Institutu “Ruđer Bošković” u godišnjem iznosu od 18.224.500 kuna, koje su na raspolaganju Institutu za provedbu svojih prioritetnih istraživanja kroz sustav programskih ugovora s javnim znanstvenim institutima, te postoji mogućnost da se za tim dr. sc. Vugreka osiguraju sredstva i na samome institutu. Ističemo kako su u planu i novi natječaji za financiranje projekata za detekciju, prevenciju i sprječavanje pandemije COVID-19 iz EU fondova, poručuju iz Ministarstva znanosti.

Komentari