Hrvatske tvornice oružja i vojne opreme predstavile se u Sarajevu

HV/ F. Klen

Hrvatske tvornice oružja, streljiva i vojne opreme predstavile su u utorak u Sarajevu svoje proizvode potencijalnim kupcima iz Bosne i Hercegovine i predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranima u toj zemlji, a partnerima iz BiH upućen je poziv za jačanje suradnje vojnih industrija dvije države.

Podsjećajući kako je hrvatska vojna industrija dostigla svjetsku razinu i vrijednost proizvodnje od oko 200 milijuna eura na godinu te da zapošljava oko tri tisuće ljudi, pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić je izrazio posebno zadovoljstvo što tvrtka HS Produkt konstantno ostvaruje uspjehe na zahtjevnim tržištima poput  američkog.

Podsjetio je kako je upravo u SAD do sada prodano više od pet milijuna poluatumatskih pištolja HS, proizvedenih u Hrvatskoj, a uz to oružje posjetiteljima sarajevske prezentacije predstavljene su i karakteristike jurišne puške VHS D2, snajperskih puški MACS 3 i MACS 4, raznih tipova minobacača, tenka T-84, borbenoga oklopnoga vozila Patria, strojeva za razminiravanje te za gašenje požara, kao i obalnog ophodnog broda te brzog motornog čamca.

Hrvatska obrambena industrija jedan od pokretača gospodarstva u zemlji

“Mogu s ponosom kazati kako su naše kompanije postale svjetski sinonimi za inovativnost i kvalitetu. Hrvatska obrambena industrija ima još prostora za napredak i razvoj“, kazao je Mikulić tijekom predstavljanja, organiziranog u suradnji s Ministarstvom obrane BiH.



Podsjetio je kako tvrtke iz BiH poput Igmana, Pretisa i Pobjede već godinama za potrebe Hrvatske vojske proizvode pješačko i topničko streljivo. Do sada je Hrvatska iz BiH uvezla streljiva iz tih tvornica u ukupnoj vrijednosti od 68 milijuna kuna, a samo ove godine oko 11 milijuna kuna.

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić kazao je kako je hrvatska obrambena industrija jedan od pokretača gospodarstva u zemlji.

“Proizvodi hrvatske obrambene industrije već se koriste u IT sektoru, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Ova izložba je dobra prigoda da tvrtke namjenske industrije iz Federacije i Republike Srpske s kolegama iz Hrvatske sada i ubuduće,  kroz upoznavanje s mogućnostima i kapacitetima, pronađu modalitete za još uspješnije rezultate u poslovanju”, izjavio je Sabolić.

Komentari