Hrvatska zasad ima dovoljno bolničkih kapaciteta i zaštitne opreme

N1

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut izjavio je u ponedjeljak da Hrvatska ima dovoljno smještajnih kapaciteta i zaštitne protuepidemijske opreme za liječenje oboljelih od covida-19

Trut, koji je danas bio u skladištu Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom, rekao je da podizanje smještajnih kapaciteta u sportskim objektima spada u treću razinu povećanja kapaciteta.

Najprije se popunjavaju smještajni kapaciteti u stacionarnim bolnicama, a potom dolazi sekundarna razina putem bolnica koje služe za rehabilitaciju, kao što su one u Biogradu i Topuskom, a tek treća razina su sportski objekti kao što je proljetos bila pripremljena Arena u Zagrebu.

Ako zdravstvene djelatnosti zatraže proširenje kapaciteta, spremni smo u roku od 48 sati podići takvu bolnicu na svim lokacijama, kazao je.



Trut je rekao i da zaštitne opreme “ima dovoljno za određeno vrijeme”.

U skladištu u Jastrebarskom ima oko 13 milijuna različitih artikala, među kojima 5,4 milijuna maski, odnosno oko 1200 tona zaštitne opreme. Iz toga skladišta oprema se šalje u regionalna skladišta, a iz njih prema bolnicama, ustanovama za zbrinjavanje starijih i nemoćnih, te svim drugim korisnicima, kazao je.

Trut je kazao da se tijekom vikenda provedeno 346 inspekcijskih nadzora, te da je izrečeno 38 usmenih upozorenja, izdana tri prekršajna sudska naloga i jedna novčana kazna.

Komentari