Hrvatska zainteresirana za nevidljive američke lovce F-35? Otpali F-16 i Rafale?

Trakavica oko nabavke borbenih aviona ide dalje. Najveći američki proizvođač oružja Lockheed Martin tvrdi kako je Hrvatska najviše zainteresirana za kupnju njihovih nevidljivih lovaca F-35. To je za Reuters potvrdio njihov potpredsjednik Greg Ulmer.

Veleposlanik Hrvatske u Washingtonu izjavio je kako Hrvatska ocjenjuje ponudu za američke F-16, dok lovce F-35 nije spomenuo.

Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona, nabavka je teška od 930 milijuna eura za rabljene do 1,6 milijardi dolara za nove zrakoplove.

Do nedavno se nagađalo kako Hrvatska razmišlja ili o američkom F-16  ili o rabljenim francuskim lovcima Rafale F3-R.



Otpali su, barem se tako čini, novi švedski Gripen C/D i ponovno izraelski Barak koji je ovaj put dobio sve američke garancije za prodaju i modernizaciju.

Hrvatska je, prema izjavama premijera Plenkovića, nabavku zrakoplova stavila na čekanje zbog potresa i koronakrize.

Ponude 4 proizvođača

Ministarstvo se o nabavci borbenih zrakoplova oglasilo u prosincu prošle godine. Tada su priopćili kako su zaprimili ponude četiriju država (SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela).

“Međuresorno povjerenstvo je na temelju sveobuhvatne i multikriterijske stručne analize sadržane u studiji jednoglasno donijelo zaključak o najboljoj ponudi između dviju ponuda za nove avione (američkog F 16 Block 70 i švedskog Gripena C/D) i dviju ponuda za korištene avione (francuski Rafale F3 R i izraelski F 16 Block 30). Sve su ponude temeljito i precizno ocjenjivane u okviru triju domena: strateške domene, domene sposobnosti i financijske domene”, dodali su u priopćenju.

Zbog zaštite integriteta procesa ti su podaci klasificirani, naveli su u Vladi.

“Početkom sljedeće godine sa sadržajem studije bit će upoznat Odbor za obranu Hrvatskog sabora, nakon čega će Vlada donijeti konačnu odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona. Nakon toga započet će višemjesečna faza izrade međuvladina ugovora s vladom države čija će ponuda biti odabrana, kako bi se taj ugovor mogao sklopiti najkasnije do kraja 2021. godine”, naveli su u priopćenju.

Komentari