Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH: “Armija BiH provela etničko čišćenje Hrvata…”

SCREENSHOT

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH smatra kako je u pismu predsjednika Udruženja logoraša Mostar Edina Hajdarovića, upućenom veleposlaniku Izraela za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Tirani, izneseno niz neistina.

U pismu koje je danas Hrvatska udruga logoraša uputila veleposlaniku Noahu Galu Gendleru navodi se kako „dobra volja izraelskih predstavnika, temeljena na dubokom razumijevanju kompleksne situacije u našoj državi, sve češće nailazi na verbalne napade i ispade pojedinih radikalnih bošnjačkih stranaka i njihovih pristaša”.

„Osobito je zabrinjavajuća pojava da se ti isti politički pokreti i pristaše koriste revizijom povijesnih činjenica, ali i revizijom današnje stvarnosti. U tom svjetlu, apeliramo na brojne neistine sadržane u pismu Edina Hajdarovića, predsjednika Udruženja logoraša Mostar, kojim se svjesno sudjeluje u radikalnoj propagandi i širenju zapaljive retorike. Smatramo kako je naša dužnost upozoriti Vas kako navodi koji su Vam upućeni nisu točni i nemaju dobre namjere”, stoji u pismu.

Iz Hrvatske udruge logoraša navode kako je Armija Republike BiH na području BiH imala 331 logor za Hrvate u kojima je bilo zatočeno 14.450 Hrvata, od čega dvije trećine civila.



„Upravo je Armija BiH provela etničko čišćenje Hrvata u Travniku, Bugojnu, Varešu, Kaknju, Zenici, istočnom Mostaru, Jablanici, Konjicu i u tim gradovima se i dalje vrši pritisak kako bi se i mali dio povratnika iselio. Pisma puna laži, obmana i radikalnih političkih agenda ne pridonose pomirenju. Hrvati su bili žrtva njihovih nezamislivih ratnih zločina. Svjesni smo kako želje za zatiranjem hrvatskih prava i identiteta i danas, nažalost, žive među nama”, poručili su iz Hrvatske udruge logoraša.

Iz spomenute udruge osudili su klevete i verbalne napade na legitimne političke predstavnike hrvatskog konstitutivnoga naroda.

„Hrvatski politički predstavnici su tijekom pregovaračkog procesa o izmjenama Izbornog zakona dokazali svoju konstruktivnu ulogu. Predložili su rješenja koja štite pripadajuća prava konstitutivnih naroda i koja uklanjanju diskriminaciju po pitanju kandidature Židova i svih ostalih. Taj prijedlog, hrvatski prijedlog, dobio je potvrdu Venecijanske komisije. Bošnjački politički lideri su odbacili taj zahtjev, želeći dalje uzurpirati naša prava”, navodi se u pismu.

„Na koncu, dozvolite iskazati zahvalnost za Vašu podršku u očuvanju Bosne i Hercegovine koja počiva na jednakopravnosti i legitimnom predstavljanju tri konstitutivna naroda i građenju Bosne i Hercegovine koja prepoznaje i poštuje jednakost svih onih koji se tako ne izjašnjavaju. Partnerstvo i predanost Izraela čimbenik je kojega naš narod duboko cijeni, osobito u ovim izazovnim vremenima”, stoji na kraju pisma koje je predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH Miroslav Zelić uputio izraelskom veleposlaniku Noahu Galu Gendleru.

Komentari