Hrvatska udruga banaka o odluci Ustavnog suda: Stav banaka se nije promijenio, pravna bitka nije završena

Zdenko Adrovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska udruga banaka najavila je da će razmotriti daljnje mogućnosti i pravna sredstva vezano uz današnju presudu ustavnog suda. 

Podsjetimo, Ustavni sud je odbio tužbe sedam hrvatskih banaka i potvrdio ništetnost valutne klauzule i promjenjive kamatne stope u švicarskim francima.

U priopćenju nakon sjednice održane u srijedu Ustavni sud je naveo da je odbio i odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak.

“Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke”, navode u priopćenju.



Stav banaka se nije promijenio, pravna bitka nije završena

Direktor HUB-a Zdenko Adrović najavio je da ovim pravna bitka banaka nije završena.

“Iako poštuju danas donesenu odluku Ustavnog suda, stav banaka se nije promijenio. U tom smislu, banke će razmotriti daljnje mogućnosti i pravna sredstva koje im stoje na raspolaganju te pojedinačno odlučiti o njihovoj primjeni”, stoji u Adrovićevoj izjavi.

“Ovim stavom nije dovedeno u pitanje utvrđenje Vrhovnog suda iz Oglednog postupka kojim je potvrđeno da je sporazum o konverziji sklopljen na osnovi izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju valjan i ima pravne učinke u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli”, zaključuje Adrović u izjavi.

Komentari