Hrvatska smatra kako je Crna gora prva u redu za članstvo u EU

Crna Gora je najviše napredovala među kandidatima za članstvo u EU te je Zagreb vidi kao prvu sljedeću članicu Unije, kazao je u srijedu u Podgorici hrvatski veleposlanik u toj zemlji Veselko Grubišić predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Hrvatska će se boriti za svoje susjede i njihovu što skoriju perspektivu članstva u EU, istaknuo je Grubišić predstavljajući crnogorskim dužnosnicima prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

„Nastavit ćemo pomagati svih šest država regije na putu ka EU. Nastavit ćemo se boriti za susjedstvo”, kazao je hrvatski veleposlanik te pozvao crnogorske čelnike da udvostruče napore u provođenju reformi.

“Crna Gora je lider u pristupnom procesu i mora postati prva sljedeća članica EU. Ni mi, ni vi nemamo pravo na drugačiji ishod“, kazao je Grubišić.



Grubišić je najavio kako će se pažnja usmjeriti na produbljivanje jedinstvenog tržišta, jačanje konkurentnosti te promicanje visokih vrijednosti dodatnih investicija, digitalizacije i poduzetništva. “Podržavat ćemo implementaciju europskog stupa socijalnih prava i naglašavati potrebu da se svakom građaninu EU i Europe osigura bolji život“, istaknuo je.

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da je Crna Gora u potpunosti posvećena ispunjavanju obveza koje stoje pred njom na putu u punopravno članstvo u EU. Po njegovim riječima, Crna Gora pregovara po najstrožim kriterijima koje je EU ikada imala u sklopu politike proširenja i u takvim uvjetima, s relativno mladom administracijom, predvodnica je procesa europske integracije.

Iako Crna Gora nije zagovornik ʼmijenjanja pravila usred igreʼ, čelništvo te države smatra “da pregovarački proces treba učiniti konkretnijim i mjerljivijim, a njegove rezultate jasnijim i vidljivijim kako akterima u procesu pristupanja, tako i svim građanima u Crnoj Gori“, rekao je crnogorski premijer.

Šef Delegacije Europske unije u Crnoj Gori Aivo Orav rekao je da je proširenje EU proces koji se nastavlja, iako je bilo određenih poteškoća tijekom proteklih nekoliko mjeseci.

„Poruka za Crnu Goru je da je ona lider u procesu integracija, da nemamo vremena čekati rješavanje određenih problema u EU, već da je bolje biti spreman za pridruživanje EU što je prije moguće“, rekao je Orav, ističući da je vladavina prava u samom središtu politike proširenja EU.

Komentari