Hrvatska radio-televizija uputila pismo isprike Damiru Borasu zbog emitiranja intervjua s Nevenom Jovanovićem

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Ravnatelj Programa Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić ispričao se rektoru zagrebačkog Sveučilišta Damiru Borasu, u svoje osobno ime i u ime HRT-a, zbog emitiranja intervjua s kandidatom za dekana Filozofskog fakulteta Nevenom Jovanovićem za vrijeme trajanja 1Hsjednice Senata, 28. travnja, na kojoj se odlučivalo o njegovom imenovanju.

Kako je poznato, premda je dobio gotovo plebiscitarnu podršku svog Filozofskog fakulteta, Jovanović nije bio po volji rektoru Borasu i senatskoj većini pa mu je na elektronskoj sjednici, bez mogućnosti da prezentira svoj program, uskraćena suglasnost za imenovanjem. Ali ni to nije bilo dosta, pa je Boras – kao da je urednik HRT-a – 8. svibnja poslao prosvjedno pismo vodstvu te medijske kuće tražeći da se ispitaju okolnosti ovog „slučaja“, kako je nazvao intervju s Jovanovićem, i dostave mu „zadovoljavajuća objašnjenja“.

Što je htio, to je i dobio, pa mu se 19. svibnja obratio Kunić ispričavajući se zbog emitiranja Jovanovićevog intervjua za vrijeme trajanja sjednice Senata.

Boras u pismu najprije zahvaljuje HRT-u na dosadašnjoj suradnji, ističući da je Sveučilište u Zagrebu već 350 godina čuvar hrvatskog identiteta i zaštitnik nacionalnih interesa tog “malog ali nezaobilaznog europskog naroda bogate povijesti, kulture, znanosti i umjetnosti”. Također upozorava HRT da će razvijanje partnerskog odnosa javnog medija i Sveučilišta biti od presudne važnosti za očuvanje vitalnih interesa hrvatske države, hrvatskog naroda i svih njenih građana, podsjećajući da je suradnja oko zajedničkih projekata dogovorena i formalnim sporazumom 2015. godine.

Stoga je, kako je rekao, bio neugodno iznenađen kad je doznao da je za vrijeme održavanja elektronske sjednice Senata 28. travnja, od 12 do 16 sati, emitiran intervju s Jovanovićem na četvrtom programu HTV-a o čijem se imenovanju raspravljalo. “Bilo je članova Senata koji su glasovanje obavljali uz upaljeni televizor što znači da je taj oblik promidžbe mogao imati izravan utjecaj na njihovo glasovanje,” piše Boras, ustvrdivši da se radi o ‘skandaloznoj okolnosti’ na koju ga je upozorilo više članova Senata.

Uz to, Boras je priložio i anonimnu reakciju jednog od članova tog tijela, koji je također bio zgrožen Jovanovićevim intervjuom i njegovim, kako je napisao, žestokim agitiranjem za svoju stvar. Intervju je nepotpisanog profesora dodatno uznemirio kad je shvatio da se radi o reprizi. Iskreno se, kaže, začudio da HRT reprizira emisije u 12 sati te se pita je li netko zloupotrijebio javni medijski servis. I inače, piše dalje, smatra neprihvatljivim agitiranje i pojavljivanje kandidata za dekana u medijima dok traje sveučilišna procedura, te se negativno osvrnuo i na Jovanovićevo slanje SMS-ova članovima Senata u kojima ih je od njih tražio da pročitaju njegov program.

Jovanoviću je bilo onemogućeno da isti taj program na sjednici Senata predoči njegovim članovima, što je uobičajena procedura pa je tim više iritantno čuđenje neimenovanog profesora. Prema pisanju portala Srednja.hr, radi se o dekanu Hrvatskih studija i bivšem ministru znanosti Pavi Barišiću.

Kunić u dopisu Borasu kaže da je ispitao sve okolnosti ‘slučaja’ i utvrdio “profesionalni propust kolega urednika, koji nisu imali namjeru utjecati na odluke Senata no vrijeme objavljivanja intervjua, odnosno jednostran pristup obrade tematike, definitivno je bio neprimjeren i u suprotnosti sa standardima novinarske/uredničke struke”. Kunić također piše da je kolege usmeno upozorio na profesionalan propust, koji će se, obećava Borasu, u slučaju ponavljanja ‘oštrije sankcionirati’. Objašnjava dodatno rektoru da je repriziranje emisija u tom terminu uobičajeno, te mu se ispričava i u svoje ime i u ime HRT-a u nadi da Jovanovićev intervju nije utjecao na odluku Senata i da se nada da će se nastaviti suradnja HRT-a i Sveučilišta.

HRT je u odgovoru portalu Srednja.hr, od kuda su ih tražili reakciju na Barišića odbacio navode o “bilo kakvom uplitanju i vršenju pritisaka na rad Senata Sveučilišta”.

Ravnatelj Programa smatra kako emiritanje predmetnog intervjua za vrijeme glasovanja Senata je ravno kršenju izborne šutnje tijekom parlamentarnih izbora, piše forum.tm.

Komentari