Hrvatska prelazi na DVB-T2; evo kako ćete ubuduće moći gledati televizijski program

pixabay

Zbog mjera u suzbijanju epidemije korona virusa u ožujku je, odlukom Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), odgođen prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih programa s postojećeg DVB-T na DVB-T2 sustav odašiljanja. Početak prelaska odgođen je za posljednje dane listopada.

Prelazak na novi DVB-T2 sustav odašiljanja počinje 27. listopada, a završava 12. studenoga i odvijat će se po digitalnim regijama.

Od istoka Hrvatske do krajnjeg juga u fazama

Prvi će na novi sustav prijeći građani u digitalnim regijama D1 (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i dio Brodsko-posavske županije) i D6 (dio Karlovačke i dio Ličko-senjske županije) i to u ponoć 27. listopada. Dva dana kasnije, 29. listopada, također u ponoć, na DVB-T2 sustav prelazi regija D2 koja obuhvaća dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku i dio Brodsko-posavske županije.

Dvije regije D3 (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka i dio Bjelovarsko-bilogorske županije) i D4 (Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, dio Krapinsko-zagorske i dio Karlovačke županije) na novi sustav prelaze u ponoć 3. studenoga, a dva dana kasnije, 5. studenoga regija D7 koja obuhvaća Zadarsku, Šibensko-kninsku i dio Ličko-senjske županije.

Među posljednjima na DVB-T2 u ponoć 10. studenog prelaze regije D5 (Primorsko-goranska, Istarska i dio Ličko-senjske županije) i D9 (dio Dubrovačko-neretvanske županije). Posljednja je regija D8 koja obuhvaća Splitsko-dalmatinsku i dio Dubrovačko-neretvanske županije i to u ponoć 12. studenoga.

Novi multipleksi M1, M2 i L1

Mreža multipleksa M1 je u izgradnji i bit će puštena u rad odmah nakon gašenja postojećih DVB-T MUX A i MUX B mreža budući da se koriste kanali koji su sada u radu. Mreža multipleksa M2 pokrenuta je 6. rujna 2019. godine puštanjem u rad odašiljača Sljeme, a završena izgradnjom i puštanjem u rad svih odašiljača 12. studenog 2019. godine.

Mreže lokalnog multipleksa L1 u digitalnim regijama d44-45-46 i d72 pustit će se u rad nakon gašenja postojećih DVB-T mreža u tim regijama, tj. 3. studenog u regiji d44-45-46 i 5. studenog u regiji d72. Mreža L-Za pustit će se u rad 3. studenog.

Prelazak u pojedinoj regiji obuhvaća isključivanje svih DVB-T odašiljača u mrežama MUX A, MUX B, MUX D te L-ZA i uključivanje DVB-T2 odašiljača u mrežama MUX M1, MUX L1 te L-ZA. Prelaskom na DVB-T2 odašiljanje obavit će se i promjene kanala EVO TV mreža MUX C i MUX E po pojedinim digitalnim regijama.

Preduvjeti za prelazak na DVB-T2

Na sam dan prelaska u pojedinoj regiji moguće su poteškoće u prijemu programa s glavnih odašiljača u noćnim i ranim jutarnjim satima, a prijam programa sa svih ostalih odašiljača na području regije bit će omogućen do kraja istog dana.

Nakon prelaska, u mreži multipleksa M1 odašiljat će se HRT 1 HD, HRT 2 HD, RTL HD, Nova TV HD, HRT 3 HD, HRT 4 HD, RTL 2 HD i Doma TV HD dok će se u multipleksu M2 odašiljati RTL kockica HD, CMC HD, Sportska televizija HD te postojeći regionalni programi. U multipleksu L1 odašiljat će se programi koji se odašilju u digitalnim regijama d44-45-46 i d72, kao i postojeći program u regiji L-Za.

Za prijam televizijskim programa u DVB-T2 sustavu potrebno je imati samostojeći prijamnik ili televizor s DVB-T2 biračem kanala i HEVC/H.265 video dekoderom. Detaljnije informacije bit će dostupne na internetskoj stranici “Gledaj bez brige”, a građani s problemima u prijemu mogu kontaktirati Odašiljače i veze na elektroničku adresu [email protected] ili na besplatni broj telefona 0800 0897.

Prednosti prelaska na novi sustav

Prelazak na DVB-T2 sustav omogućit će gledateljima HD (visoka razlučivost, eng. high-definition) sliku za sve zemaljske TV programe. Ona ima četiri puta veću razlučivost od standardne (SD) televizijske slike. Zbog toga su svi sadržaji koji se emitiraju u HD signalu oštriji, boje su življe i slika je značajno kvalitetnija.

DVB-T2 signal je jači i otporniji na smetnje, a omogućit će i korištenje HbbTV (eng. Hybrid Broadcast Broadband TV) platforme. Platforma je to koja televizijskim kućama omogućuje da gledateljima ponude interaktivnost i nove sadržaje u sklopu postojećeg TV zemaljskog programa. Ova usluga dostupna je svim korisnicima zemaljskog DVB-T2 TV signala i gledateljima sa Smart TV prijemnicima s HbbTV funkcijom. HbbTV je skup interaktivnih i informativnih sadržaja koji se aktiviraju pritiskom na crvenu tipku daljinskog na zemaljskom TV programu koji podržava HbbTV, piše Direktno.hr.

HbbTV već sada možete gledati na nekim programima, ako je vaš prijamnik spojen na internet i ako podržava HbbTV. Čim nakladnici omoguće HbbTV uslugu ona će postati dostupna automatski. Detalje o HbbTV-u možete pronaći OVDJE.

Komentari