Hrvatska pošta tri puta kupila istu aplikaciju, sudjelovao i Hrvatski telekom

Ivan Čulo Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednika Uprave Hrvatske pošte Ivana Čulu dovodi se pod sumnju da je teškim manipulacijama nanio štetu poslovanju Hrvatske pošte, a u jednoj od transakcija kao posrednik je sudjelovao Hrvatski Telekom.

Prema dokumentima, kojima je u posjed došao Nacional kako tvrde, navodi se da je Ivan Čulo isti softver namijenjen digitalnom poslovanju HP-a platio čak tri puta i time nanio golemu štetu poslovanju pošte.

Ranije su otkrili da je softver za upravljanje dokumentacijom i digitalizaciju uredskog poslovanja, odnosno aplikacije zvane eUred, tvrtki Dokument IT od 2011. do 2019. plaćena dvostruko.

Dodatnim su istraživanjem i prikupljanjem informacija sada došli do saznanja da je ista aplikacija plaćena i treći put te da je u nabavi iste aplikacije od istog autora, tvrtke Dokument IT, kao posrednik poslužila tvrtka Hrvatski Telekom, kako pišu.



Kupovina vješto zamaskirana

Nove informacije ukazuju na opravdanu sumnju da je aplikaciju eUred između 2013. i 2019., odnosno u vrijeme trajanja sudskog spora, Hrvatska pošta kupila za ukupan iznos od 19.1 milijun kuna bez PDV-a (odnosno, čak 26.4 milijuna kuna s PDV-om), a kupovina koja je obavljena preko tvrtke Hrvatski Telekom kao posrednika vrlo je vješto zamaskirana, doznaje Nacional iz izvora bliskih HP-u.

Naime, HP je 2017. godine, iste godine kada je na mjesto čelnog čovjeka Uprave HP-a došao Ivan Čulo, objavila javni natječaj za kupovinu softvera za uredsko poslovanje, odnosno ‘Sustava za upravljanje dokumentacijom – digitalizacija uredskog poslovanja’, kako je pod punim imenom bilo navedeno u natječaju.

Natječajnu dokumentaciju za HP pripremila je tvrtka Sub Divo iz Zagreba, vlasnika Zrinka Ergotića, koja je prema dogovoru s Čulom dokumentaciju prilagodila ponudi upravo HT-a i tvrtke Dokument IT, kako navodi izvor.

Nakon što je na natječaju izabran kao najpovoljniji ponuđač, HT je softver ukupne vrijednosti 26.4 milijuna kuna isporučio Hrvatskoj pošti, a kao posrednik naplatio je proviziju od dva posto.

Kada se HT javio na spomenuti natječaj, direktor korporativne prodaje u toj tvrtki bio je Saša Bilić, koji je, nakon preuzimanja natječajne dokumentacije, angažirao upravo tvrtku Dokument IT kao isporučitelja softvera, a ona je HT-u isporučila isti onaj softver koji je 2011. godine kao ekskluzivnu licencu već prodala Hrvatskoj pošti, a koji je potom nakon raskida ugovora 2013. nastavila prodavati drugim kupcima, kako tvrdi izvor.

Nabava rascjepkana na nekoliko ugovora

U ovom slučaju HT-u je predan isti softver uz neznatne preinake i nadopune, odnosno dodatne prilagodbe poslovnim scenarijima HP-a.

HT je, nakon što je na natječaju izabran kao najpovoljniji ponuđač, softver ukupne vrijednosti 26.4 milijuna kuna isporučio Hrvatskoj pošti, kao posrednik naplatio je proviziju od dva posto, a ostatak iznosa od prodaje softvera, odnosno 98 posto, zadržala je tvrtka Dokument IT, kao stvarni autor softvera. Tako je vješto prikrivena povezanost HP-a i tvrtke Dokument IT, koja se u natječaju nigdje ne spominje, zaključuje Nacional.

Uprava HP-a je nabavu spomenutog softverskog rješenja ciljano rascjepkala na nekoliko zasebnih ugovora, vodeći se činjenicom da ugovori nabavne vrijednosti manje od osam milijuna kuna ne trebaju dobiti odobrenje Nadzornog odbora, prema tvrdnjama izvora.

Komentari