Hrvatska poljoprivredna komora: Poljoprivreda i proizvodnja hrane ključne su za razvoj i opstanak Istočne Hrvatske

HPK

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore – Regija istočna Hrvatska, koja uključuje pet županija (Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Virovitičko podravska županija) održali su u ponedjeljak 14. rujna 2020. u Zagrebu sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU Natašom Tramišak te državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva Ivom Miletićem oko budućnosti poljoprivrede i proizvodnje hrane u ovom dijelu Hrvatske te opstanku ruralnih područja u ovim županijama.

“Svjesni smo kako Vlada Republike Hrvatske maksimalno ulaže napore za rast i razvoj naših ruralnih područja. Ova kriza pokazala je kako je taj napor potrebno dodatno ojačati i odmaknuti se od ovisnosti o uslužnim djelatnostima prema inovacijama i proizvodnji. Poljoprivreda izravno utječe na sve sektore u državi (zdravstvo, energija, transport, okoliš, nova radna mjesta, trgovina, inovacije, digitalizacija, nacionalna sigurnost granica itd.). Jačanjem i zaštitom sektora poljoprivrede jačaju se i ostali sektori. Poljoprivredni sektor igra ključnu ulogu u doprinosu uspješnoj provedbi Zelenog plana kao i plana obnove, te pruža konkretna rješenja za borbu protiv klimatskih promjena, očuvanje vitalnosti ruralnih područja, očuvanje biološke raznolikosti i promicanje učinkovite uporabe resursa“, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

“Zadovoljni smo što Vlada kao prvi cilj prema ekonomskoj suverenosti povezuje samodostatnost u hrani i nisko ugljičnu energetsku tranzicija. Mišljenja smo kako sinergijom i osnaživanjem sektora možemo učvrstiti postojeća radna mjesta, ali i stvoriti nova. Čuvanje nacionalne i ekonomske sigurnosti kroz upravljanje poljoprivrednim zemljište jedan je od ključnih ciljeva, a mi u HPK smatramo kako su u to važne i nove investicije u izgradnju preradbenih kapaciteta i digitalnih rješenja, kao i povećanje proizvodnih preradbenih kapaciteta hrane i energije primarnih poljoprivrednih gospodarstva. Ključni je cilj jačanje konkurentnosti proizvođača hrane kroz subvencioniranje proizvodnje i prodaju energije”, naglasio je Jakopović.

Ministrica regionalnog razvoja regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak poljoprivrednim proizvođačima iz pet županija Istočne Hrvatske iznijela je ključne ciljeve novog Plana oporavka EU, a prema njezinim riječima Hrvatska će imati na raspolaganju oko 6 milijardi eura za programe obnove poduzetništva, među kojima će i značajan dio sredstava biti usmjeren na poljoprivredu.



Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je ponovila sve ključne ciljeve za hrvatsku poljoprivredu koji će se nastojati postići kroz novi ZPP te je naglasila kako će poljoprivrednici kroz Mjeru 6.4 Programa ruralnog razvoja moći sufinancirati obnovu i postrojenja do vrijednosti od 200.000 eura. Najavila je i mogućnost da će poljoprivrednici moći slobodno prodavati električnu energiju na tržištu, što će biti jedan od načina da osnaže svoj dohodak kao što to dugi niz godina čini poljoprivrednici u razvijenim EU zemljama.

Poljoprivrednici iz regije Istočna Hrvatska kao ključnim drže izmjene Zakona o državnom poljoprivrednom kao primarnom resursu za razvoj poljoprivrede i cijele regije, a kako je najavljeno izmjene Zakona trebale bi u Saboru RH biti 27. studenog ove godine do kada će biti moguće davati prijedloge i sugestije kako bi se zakon uskladio s potrebama i zahtjevima poljoprivrednika, te uvažili stavovi i prijedlozi HPK.

Pandemija COVID 19 pokazala je kako poljoprivreda treba dobiti centralno mjesto u očuvanju zdravstvene, ekonomske, socijalne i nacionalne sigurnosti. Prevelika ovisnost o uslužnim djelatnostima te nedostatak domaće proizvodnje rezultirale su drastičnom depopulacijom stanovništva, nedostatkom radnih mjesta i gubitkom samodostatnosti kroz agresivan uvoz. U programu Vlade 2020.-2024. kao ključni izazovi navode se samodostatnost u poljoprivredi i energetici, te važnost da se Hrvatska razvija dinamično, inovativno usmjereno k održivom, niskougljičnom razvoju, koja je prehrambeno samodostatna, ekološki zdrava, okolišno privlačna, s razvijenom prometnom, energetskom i digitalnom infrastrukturom.

Vlada prepoznaje da će država tako biti otporna na krize, privlačna ulagačima, prepoznatljiva u svijetu i utjecajna u Europi. Vlada RH u svom Programu navodi da poremećaji u lancu opskrbe koje je u globaliziranom gospodarstvu izazvala pandemija korona virusa ukazuju na nužnost težnji samodostatnosti u proizvodnji hrane i energije radio ostvarivanja ekonomske suverenosti, ističu u HPK.

Komentari