Hrvatska pobijedila u sporu oko Ljubljanske banke, Slovenija više ne može pokretati nove postupke

Ilustracija Foto: flickr

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je u srijedu da Slovenija ne može tužiti Hrvatsku u ime Ljubljanske banke za povredu ljudskih prava i proglasio se nenadležnim za tužbu tešku gotovo 430 milijuna eura.

Taj međunarodni sud je prihvatio hrvatske argumente i zauzeo stav da Ljubljanska banka nije nevladina organizacija, već je usko povezana s državom, pa Slovenija ne može u njezino ime tužiti za povredu ljudskih prava zajamčenih Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

“ESLJP u srijedu je objavio odluku o nedopuštenosti zahtjeva (tužbe) Slovenije u međudržavnom sporu protiv Hrvatske vezano uz Ljubljansku banku, proglasivši se nenadležnim za odlučivanje po tom zahtjevu jer banka ‘nije nevladina organizacija’ već je usko povezana s državom”, priopćila je hrvatska zastupnica pred sudom Štefica Stažnik.

Slovenija je spor pokrenula 2016. zbog povrede nekoliko prava iz Konvencije zbog načina na koji su hrvatske sudbene i izvršne vlasti postupale u vezi potraživanja Ljubljanske banke prema hrvatskim trgovačkim društvima.



No, Hrvatska je tvrdila da ESLJP nije nadležan odlučivati o tom zahtjevu jer je Ljubljanska banka vladina organizacija, u vlasništvu Republike Slovenije i pod upravom slovenskog Fonda za sukcesiju.

“ESLJP nije nadležan odlučivati o zahtjevima vladinih organizacija niti je namjera Konvencije štititi financijske interese država, već pojedinaca i nevladinih organizacija koje su žrtve povreda ljudskih prava od strane država”, pojasnila je Stažnik.

Ona tvrdi da nije bilo razlike u načinu vođenja i odlučivanja u sudskim postupcima u kojima je Ljubljanska banka bila stranka pred hrvatskim sudovima u odnosu na druge slične postupke te da u tom predmetu banka nije iscrpila sva domaća pravna sredstva, niti je Slovenija poštivala šestomjesečni rok za podnošenje zahtjeva europskom sudu.

Ljubljanska banka je radi ostvarivanja naplate neplaćenih i dospjelih potraživanja po kreditnim zajmovima i jamstvima, pred hrvatskim sudovima od 1991. pokrenula brojne parnične postupke protiv hrvatskih trgovačkih društava koja su poslovala većinom u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Naplata potraživanja Ljubljanske banke u većini slučajeva je postala nemoguća jer su dužnici bankrotirali ili su prestali postojati.

Slovenija je zahtijevala i isplatu pravedne naknade koja bi odgovarala gubicima koje je banka pretrpjela zbog navodnih povreda konvencijskih prava (429.536.070.30 EUR s pripadajućom kamatom).

Odluka ESLJP-a je konačna i Slovenija više ne može pokretati nove postupke pred tim sudom na temelju istih činjenica.

Komentari