“Hrvatska neće postupati po zamolnici Srbije vezano za uručenje poziva za ročište protiv četvorice hrvatskih pilota pred beogradskim sudom”

Foto: Joško Šupić/Cropix

Viši sud u Beogradu poslao je poziv za suđenje četvorici hrvatskih pilota, optuženih da su u kolovozu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, potvrdio je u petak za Hinu beogradski odvjetnik Aleksandar Olenik, dodijeljen od srbijanskog pravosuđa kao branitelj po službenoj dužnosti. Hrvatska neće postupati po zamolnici Srbije vezano za uručenje poziva za ročište protiv četvorice hrvatskih pilota pred beogradskim sudom, poručili su iz Ministarstva pravosuđa RH naglasivši kako hrvatski piloti mogu biti mirni i sigurni.

Uz poziv za suđenje, zakazano za 14. listopada, sud je posredstvom državnih tijela, Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulji, Željku Jeleniću i Danijelu Boroviću poslao i optužnicu, koju je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podiglo srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine.

To tužiteljstvo optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Njihovo postupanje je, prema navodima optužnice, “za posljedicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti”, čija imena su, uz godine rođenja, pobrojana u optužnici, u kojoj je istaknuto da je među žrtvama četvero djece.Odvjetnik Olenik, koji je branitelj po službenoj dužnosti okrivljenog Mikca, rekao je da se još ne zna hoće li će se optuženima, kako je to predložilo Tužiteljstvo, suditi u odsustvu, s obzirom na to da su nedostupni srbijanskom pravosuđu.

Razlog zašto sud još nije donio tu odluku je veoma jednostavan – čekaju se odgovori optuženih po pozivima koji su im sada prvi put upućeni posredstvom državnih tijela, rekao je Hini Olenik.

On je potvrdio da nije u kontaktu sa svojim branjenikom Vladimirom Mikcem.

U sljedećih desetak dana, u okviru ostavljenih pravosudnih rokova, provjerit ću je li od hrvatske strane stigao odgovor, premda pretpostavljam kakav će biti, s obzirom na prethodna službena stajališta u Zagrebu i poruke hrvatskih vlasti da će stati u obranu pilota, rekao je Olenik.

Ministarstvo pravosuđa: Hrvatska neće postupati po zaprimljenoj zamolnici

“U Ministarstvu pravosuđa i uprave zaprimljena je zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde Republike Srbije vezano za uručenje poziva za ročište pred Višim sudom u Beogradu – posebno odjeljenje za ratne zločine.

U zaprimljenoj zamolnici Viši sud u Beogradu – posebno odjeljenje za ratne zločine putem Ministarstva pravde zatražilo je uručenje poziva za ročište 14. listopada 2022. četvorici pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ministarstvo pravosuđa i uprave nije zaprimilo podignutu optužnicu niti druge informacije o radnjama koje su poduzete u kaznenom postupku, osim informacije da ih se tereti temeljem optužnice Tužilaštva za ratne zločine od 31. ožujka 2022. za kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u supočiniteljstvu iz članka 142. stavka 1 KZ SRJ u vezi s člankom 22. KZ SRJ.

Ponovno ističemo da se sustav pravosudne suradnje mora temeljiti na načelu uzajamnog povjerenja, tj. povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan osigurati nepristrano, pravično i učinkovito vođenje kaznenog postupka u toj državi.

Dosadašnji tijek postupka u Srbiji ukazuje na grubo nepoštivanje prava na pošteno suđenje utvrđeno međunarodnim pravom. Republika Hrvatska takav postupak i tako podignutu optužnicu ne može priznati budući da se ne temelji na međunarodnom kaznenom pravu, već iskrivljenoj univerzalnoj jurisdikciji koju je Srbija unijela u Zakon na temelju kojeg je pokrenula ovaj postupak.

Stoga, u skladu s odredbama Europske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u kaznenim stvarima, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima te člankom 9. Ugovora između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, koji je potpisan u Beogradu 15. rujna 1997. godine, Hrvatska neće postupati po zaprimljenoj zamolnici.

Republika Hrvatska očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava. Bez toga, istinske volje da se riješe otvorena pitanja, u prvom redu pitanje naših nestalih, nije moguće uspostaviti dijalog. Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću i ulogom koju je imala u agresiji na Hrvatsku.

Vlada Republike Hrvatske iskoristit će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata. Hrvatski piloti mogu biti mirni i sigurni”, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa RH.

“Hrvatska će iskoristiti sve mehanizme za učinkovitu zaštitu pilota”

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo je koncem kolovoza, na sastanku s četvoricom pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz VRO Oluja, da će hrvatska država, njezine institucije, a osobito Vlada, iskoristiti sve mehanizme za učinkovitu zaštitu pilota od optužbi iz Srbije.

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je tada da će hrvatski piloti dobiti jasne upute kako da se ponašaju u trenutnoj situaciji, istaknuvši da će Hrvatska učiniti sve da im se ne dogodi nešto loše.

Sličnu poruku pilotima uputio je i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, istaknuvši da će im Hrvatska pružiti punu pravnu podršku te spriječiti izdavanje međunarodne tjeralice.

Hrvatska u ovom slučaju ne priznaje jurisdikciju srbijanskom pravosuđu.

Komentari