Hrvatska liječnička komora izrazila je iznenađenje žurnom smjenom ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak

Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatska liječnička komora (HLK) izrazila je u četvrtak iznenađenje žurnom smjenom ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala, za kojeg ocjenjuju da je godinama uspješno vodio tu bolnicu, te istaknula da nije zaprimila niti jednu pritužbu na stručni rad liječnika te bolnice.

HLK je zaprimila molbu Stručnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak da se kao krovna strukovna organizacija liječnika očituje o nedavnim događanjima vezanim uz tu bolnicu. HLK se, ističu u priopćenju, uvijek zalaže za najviše kriterije stručnosti i izvrsnosti, kako u obnašanju liječničke djelatnosti, tako i u upravljanju u zdravstvu.

“HLK nema nikakvih službenih saznanja o možebitnoj ugrozi zdravlja pacijenata koji su se liječili ili se liječe u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Zadnjih godina HLK nije zaprimila niti jednu pritužbu na stručni rad liječnika Dječje bolnice Srebrnjak”, naglašava se u priopćenju.

Što se tiče pitanja vezanih uz upravljanje zdravstvenom ustanovom, navode da ona prelaze ovlasti HLK-a, na njih odgovore treba dati Ministarstvo zdravstva, u čijoj je to nadležnosti.



Poručuju da se nejasni navodi izrečeni u medijima mogu smatrati narušavanjem dostojanstva liječnika, što može dovesti u pitanje ugled liječničke struke, stoga apeliraju na sve uključene u slučaj da se suzdrže od “ishitrenih ocjena koje dovode u pitanje dignitet liječničke struke te posljedično mogu dovesti do gubitka povjerenja pacijenata u zdravstvenu ustanovu, pa i sustav u cjelini”.

HLK u priopćenju izražava iznenađenost žurnom smjenom Nogala, za kojeg ocjenjuju da je godinama uspješno vodio bolnicu. Navode da uspješnost rada Nogala i liječničkog tima na Srebrnjaku potvrđuje i činjenica da je ta bolnica postala prva kompletno međunarodno akreditirana javna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj, po standardu koji primarno stavlja naglasak na sigurnost i zaštitu pacijenata.

Rezultat predanog rada i stručnosti liječničkog tima Dječje bolnice Srebrnjak, naglašava HLK, jest dobivanje 60 milijuna eura vrijednog EU-ova projekta gradnje Centra za translacijsku medicinu. Radi se o najvećem infrastrukturnom projektu iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj, koji će ubrzati transfer znanja iz područja laboratorijskih istraživanja u svakodnevnu kliničku primjenu u liječenju djece.

Početkom prosinca Nogala je s dužnosti ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak smjenilo Upravno vijeće bolnice, a kao razlog su naveli proceduralne nepravilnosti u zapošljavanju liječnika u zadnjih sedam godina.

Za pokretanje postupka razrješenja s dužnosti prije isteka mandata Nogalo je prozvao predsjednicu Upravnog vijeća Anu Stavljenić Rukavinu. Kao mogući povod naveo je želju za preuzimanjem i kontrolom nad projektom Dječje bolnice Srebrnjak koja je u srpnju potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj financiran iz strukturnih fondova EU-a, vrijedan 60 milijuna eura.

Nakon smjene Grad Zagreb je protiv Nogala podnio i kaznenu prijavu zbog nadriliječništva, a na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i kontrolu zagrebačke Gradske skupštine zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević optužila je Nogala i bolnicu za nadrilječništvo.

Zbog optužbi za nadriliječništvo djelatnici bolnice održat će danas prosvjed, a odluku o tome jednoglasno je donijelo Stručno vijeće bolnice, koje drži da se tvrdnjama o navodnom nadriiliječništvu obmanjuje javnost i kleveće bolnicu i njezine zaposlenike.

Komentari