Hrvatska komora arhitekata demantira Štromara: Zakon nije usuglašen sa strukom

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatska komora arhitekata reagirala je na izjavu ministara graditeljstva Predraga Štromara, naglasivši u priopćenju kako je ministar Štromar u izjavi netočno ustvrdio da je tekst Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, tj. o obnovi Zagreba, usuglašen sa strukom i s komorama.

“Kao što svi predstavnici arhitektonske struke, uključujući i HKA, već danima ponavljaju ovaj zakon nije usuglašen s arhitektima, s našim udruženjima niti je usuglašen s Hrvatskom komorom arhitekata. Struka je jasno rekla da se oštro protivi derogiranju Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju, Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba te Zakona o građevinskoj inspekciji.

U obnovi Zagreba stavljati van snage sve propise nije ništa drugo nego proizvesti pravni kaos u budućoj obnovi Zagreba,” upozorava Željka Jurković, predsjednica HKA.

Zakon o obnovi nije usuglašen s Komorom arhitekata, dapače Komora još uvijek nije dobila na uvid finalni tekst zakona. Komora i sve druge arhitektonske organizacije predložile su cijeli niz mjera i izmjena u prvobitnom tekstu zakona, međutim ministar Štromar je sve te primjedbe odbio, ističu iz Hrvatske komore arhitekata, prenosi N1.



Komentari