Hrvatska jamči Haagu da će nadzirati Brunu Stojića ako ga suci odluče pustiti na slobodu

Ministarstvo pravosuđa i uprave ovih se dana pozitivno očitovalo na upit međunarodnog tribunala u Haagu o tome može li Hrvatska dati jamstva da će nadležna tijela nadzirati boravak Brune Stojića ako suci odluče pustiti na prijevremenu slobodu tog osuđenika za ratne zločine počinjene u svojedobnoj Hrvatskoj zajednici (republici) Herceg-Bosni.

Tu informaciju, koju je dobio Večernji list, potvrdili su u Ministarstvu pravosuđa, ne spominjući o kojem se osuđeniku radi. No, kako je Bruno Stojić u kolovozu prošle godine podnio zahtjev za prijevremeno puštanje nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne, doznaje se da se radi upravo o njegovu zahtjevu.

U studenom, nakon zahtjeva Brune Stojića, isti zahtjev za puštanje na slobodu nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne podnio je i Milivoj Petković, piše Večernji list.

U Haagu nisu još razmatrali Petkovićev zahtjev do te faze do koje je stigao prije predani Stojićev. Stojiću su dvije trećine zatvorske kazne protekle u siječnju, a Petkoviću sredinom veljače. Posljednji u zatvoru ostat će Jadranko Prlić, koji je osuđen na 25-godišnju kaznu, dok su Bruno Stojić, Milivoj Petković i pokojni Slobodan Praljak osuđeni na 20-godišnje kazne zatvora.



Praljak je pri izricanju pravomoćne presude u sudnici popio prokrijumčareni otrov koji ga je brzo usmrtio. Valentin Ćorić dobio je 16 godina zatvora i njegovu zahtjevu za puštanje na slobodu sud je udovoljio u siječnju 2019., a Berislav Pušić osuđen je na 10 godina zatvora i pušten je nakon odsluženja dvije trećine kazne 2018. godine.

Komentari